Viisi herkullista juuresta, jotka antavat makua syksyyn

Lanttu, nauris, porkkana, selleri ja palsternakka. Viisi herkullista ja omaleimaista juuresta. Yhteistä niille on se, että ne ovat maukkaita ja huokeita raaka-aineita syksyisiin ruokiin ja toimivat sekä pääruoissa että lisukkeina.

Pidätkö herkullisista juureksista? iirry suoraan resepteihin!

Syksy on tullut, ja syysruokien voimakkaat maut ovat vallanneet keittiön. Juureksissa on paljon makua, terveellisiä vitamiineja ja kuituja, ja niistä saa maistuvia ja edullisia arkiruokia. Kokkimme Anders Tegnér poimii juuriharjan ja kuorimaveitsen ja jakaa alla vinkkejä viidestä herkullisesta juureksesta.

Lanttu – kotiruoan selkäranka

Lanttu on ikivanha pohjoismainen viljelykasvi, joka mainitaan ruotsinkielisessä tekstissä jo 1500-luvun lopulla. Nykyään se on levinnyt ympäri maailmaa. Englanniksi lantun nimi on swede, joka tarkoittaa ruotsalaista naurista – lanttua pidetään kaalin ja nauriin risteytymänä. Yhdysvalloissa ja Ranskassa nimi on rutabaga, joka juontuu Länsi-Götanmaan murrenimestä nauriille, joka on rotabagge.

Lanttu on keskeinen osa sekä suomalaista että ruotsalaista kotiruokaa. Suomessa ei voi olla kunnon joulupöytää ilman lanttulaatikkoa. Ruotsissa lanttusose on juurevaa perinneruokaa, vaikka sen asema onkin heikentynyt viime aikoina.

– Mielestäni lanttu on aliarvostettu ja turhaan hieman unohdettu ruoanlaitossa, sanoo Tegnér pyöräyttäessään lanttugratiinin eli lanttulaatikon, kuten Suomessa sanotaan.

Anders kuorii, paloittelee ja keittää lanttua höystettynä Touch of Taste -kasvisfondilla, soseuttaa sen ja lisää crème fraichea, ripottelee päälle raastettua juustoa ja gratinoi uunissa.

Itse en muista koulun lanttusosetta kovin hyvällä ja lähestyn lanttulaatikkoa epäillen. Maistan varovasti ja tunnen sen kirjaimellisesti sulavan suussa – ja maku on aivan ihana. Yllättäjä, joka saa minut arvioimaan lantun täysin uudelleen. Tämä oli todella, todella hyvää!

Nauris toimii kaikessa

Nauris kuuluu myös pohjoismaisen keittiön peruskasveihin. Se on sukua peltokaalille ja rapsille. Maku muistuttaa hieman retiisiä, ja jälkimaku on aavistuksen karvas.

– Nauris on mainio lisuke melkein kaikkeen ja toimii myös pääruokana muiden vihannesten ja juuresten kanssa, Anders sanoo ja glaseeraa sen sitruunalla, hunajalla, suolalla ja timjamilla ennen paistamista uunissa.

Anders haluaa kannustaa käyttämään juureksia pääruokana.

– Minusta on mukavampi syödä kasviksia vaihdellen erilaisia juureksia. Juureksista saa yhtä hyvän kylläisyyden tunteen kuin pihvistä.

Tee keittoa porkkanoista

Porkkana ei vaadi yksityiskohtaista esittelyä. Se on säilyttänyt asemansa yleisimpänä juureksena perunoiden rinnalla myös nykyaikaisessa ruoanlaitossa. Porkkana on ihanaa vastakorjattuna ja raastettuna raakaruokasalaatissa sekä paahdettuna perunalohkojen rinnalla. Tänään Anders päättää tehdä porkkanakeittoa.

– Keittoa voi tehdä käytännössä kaikista juureksista. Klassinen lihakeittokin perustuu juureksiin. Jätä kasvisversiosta liha pois ja valmista runsas kasviskeitto.

– Tasapainotin porkkanakeitossa juureksen melko voimakkaan makeuden sitruunalla ja inkiväärillä.

Juuriselleri sopii hyvin pihviksi

Porkkana ei vaadi yksityiskohtaista esittelyä. Se on säilyttänyt asemansa yleisimpänä juureksena perunoiden rinnalla myös nykyaikaisessa ruoanlaitossa. Porkkana on ihanaa vastakorjattuna ja raastettuna raakaruokasalaatissa sekä paahdettuna perunalohkojen rinnalla. Tänään Anders päättää tehdä porkkanakeittoa.

– Keittoa voi tehdä käytännössä kaikista juureksista. Klassinen lihakeittokin perustuu juureksiin. Jätä kasvisversiosta liha pois ja valmista runsas kasviskeitto.

– Tasapainotin porkkanakeitossa juureksen melko voimakkaan makeuden sitruunalla ja inkiväärillä.

Juuriselleri sopii hyvin pihviksi

Selleri on myös muinainen raaka-aine, jota on kasvatettu Välimeren alueella yli 3 000 vuotta. Siitä käytettiin ensisijaisesti siemenet ja lehdet. Juuriselleri kehitettiin ensimmäisen kerran “vasta” 1400-luvulla. Sellerin nimi tulee kreikan sanasta selinon ja tarkoittaa “voimakkaasti tuoksuvaa”. Hyvästä syystä, sillä sellerissä on omintakeinen, pikantti tuoksu.

– Juurisellerissä on erinomainen rakenne ja maku. Kookkaan juurisellerin voi leikata viipaleiksi ja paistaa pihvin tapaan, Anders selittää.

Selleriviipaleita on keitettävä muutaman minuutin ajan ennen paistamista, jotta niistä ei tule liian kovia. Tarjoile perunamuusin, vihreiden herneiden ja Blå Band Sitruunakastikkeen kanssa, ja saat täydellisen juuresaterian ja proteiinia herneistä.

– Selleri on todella hyvä peruskasvis. Se on erittäin maukas ja helppo paistaa myös kokonaisena uunissa.

Palsternakka – ihanaa uunissa paahdettuna

Palsternakka näyttää isolta, valkoiselta porkkanalta, mutta sen maku on ainutlaatuinen. Se on samaan aikaan sekä makea että hieman pippurinen, ja maussa on mukana säväys piparjuurta, mutta ilman kirpeyttä.

Pohjoismaissa palsternakka mainittiin jo 1500-luvulla, ja se oli silloin paljon suositumpi kasvis kuin nykyään. Tämä on sääli, koska palsternakassa on hyvin runsaasti sekä makua että vitamiineja.

– Paahdan palsternakan uunissa ja tarjoilen kreikkalaisen kastikkeen kanssa. Se on ihanaa juuri uunissa paahdettuna. Suikaleiksi leikkaamalla syntyy ranskanperunoita muistuttava lisuke, joka sopii moniin ruokiin, vinkkaa Anders.

Juurekset – maailmankaikkeus itsessään

Nyt olemme hieman raapaisseet juuresten pintaa. Kokeile perunaa, mustajuurta, persiljajuurta, kyssäkaalia, punajuurta, maa-artisokkaa, bataattia… Kyllä, mullan alta löytyy paljon herkkuja!

Anders Tegner

Anders on työskennellyt kokkina yli 30 vuotta. Hänen kokemuksensa ulottuu tasokkaista ravintoloista suurkeittiöihin ja elintarviketeollisuuden koekeittiöihin.

Andersin lähtökohta on valmistaa ruokaa alusta alkaen tuoreista raaka-aineista, mutta hän ymmärtää myös, että hyvään arkiruokaan tarvitaan joskus myös oikoteitä. Siksi hän haluaa jakaa tarinoita ruoanlaitosta ja vinkkejä hyvistä kastikkeista Blå Bandin blogissa.

Liitettävä resepti

Kiitos!

Kiitos yhteydenotostasi. Viestisi on saapunut kuluttajapalveluumme, käsittely voi kestää muutaman päivän. Kiitos kärsivällisyydestäsi.

Tilaa blogimme
Jaamme siellä helppoja ja nopeita reseptejä sekä erilaista tietoa ruoan valmistamisesta.