Tegnérin reseptit: Punainen linssikeitto popcornilla – lasten suosikki

Punainen linssikeitto on hyvää ja täyttävää ja se valmistuu nopeasti. Linssien maku on itsessään melko neutraali, joten keittoon sopivat lähes mitkä tahansa mausteet. Tässä reseptissä päätin antaa linssikeitolle itämaisen vivahteen. Lisää keiton päälle popcornia, jos haluat että se vetoaa lapsiinkin!

Ihmiset ovat syöneet linssikeittoa vuosituhansia. Kreikassa merkkejä linssien käytöstä on löytynyt kaivauksissa jopa 13 000 vuoden takaisista maakerroksista ja Jerikossa noin 10 000 vuotta vanhoista paikoista. Kreikkalainen näytelmäkirjailija Aristophanes, joka eli noin 400 vuotta eKr. kutsui linssejä kaikista “makeimmaksi herkuksi”.

Mielestäni linssikeitto voi olla lähes taivaallisen hyvää, vai meneekö se jo liian pitkälle? Syön linssikeittoa usein. Se on maittavaa, edullista ja varsin ravitsevaa. Lisäksi linssikeitto valmistuu helposti ja nopeasti. Linsseissä on runsaasti kuitua, kivennäisaineita ja vitamiineja. Lisäksi ne ovat vähärasvaisia ja sisältävät laadukkaita hiilihydraatteja ja runsaasti proteiinia. Linssit ovat siis varsinaista superruokaa!

Palkokasvien perhettä

Meidän linsseinä syömämme ja tuntemamme osa kasvia on sen siemen, joka kasvaa palossa aivan kuten herne, joka onkin linssin sukulainen. Linssejä on eri värisiä ja kokoisia: punaisia, vihreitä, keltaisia, ruskeita ja mustia. Mustat, tavallisia linssejä jonkin verran suuremmat belugalinssit sopivat erinomaisesti salaatteihin.

Linssit ovat erittäin tuttu ja paljon käytetty raaka-aine Länsi- ja Etelä-Aasiassa sekä Välimeren alueella. Ne ovat levinneet uudenlaisten ruokailutottumusten mukana myös pohjoiseen ja kasvattaneet suosiotaan Pohjoismaissa jatkuvasti. Tähän ovat vaikuttaneet kasvis- ja vegaanisyömisen trendit sekä se, että linssit ovat ilmaston kannalta fiksua ruokaa, sillä palkokasvien hiilijalanjälki on yleisesti ottaen pieni.

Ei liotusta

Kuivatut pavut ja herneet täytyy liottaa ennen käyttöä. Linssejä ei tarvitse liottaa, vaan ne ovat käyttövalmiita heti huuhtelun jälkeen. Linssit sopivatkin mainiosti nopeisiin arkiruokiin. On kuitenkin tärkeää muistaa huuhdella linssit ennen kypsennystä. Näin varmistetaan, ettei niissä ole jäämiä vatsavaivoja ja huonovointisuutta aiheuttavista lektiineistä. Pavut ja herneet täytyy liottaa samasta syystä, mutta linsseille riittää huolellinen huuhtelu ja kypsennys pakkauksen ohjeen mukaan.

Tomaatti kuuluu linssikeittoon

Tomaattimurska on toinen linssikeiton pääraaka-aine. Muista ostaa auringon kypsyttämiä italialaisia tomaatteja. Jos pari tuoretta tomaattia on päässyt hieman nahistumaan, ne voi paloitella ja lisätä keittoon.

Maustan keiton mieluiten sipulilla, valkosipulilla, persiljalla ja sitruunalla, jolloin se saa hienon välimerellisen aromin. Tänään kaipasin hieman itämaisempaa makumaailmaa ja käytin mausteina inkivääriä, kurkumaa ja juustokuminaa. Reseptin löydät alta.

Oman maun mukaan

Linssikeiton hienous on siinä, että sen voi maustaa juuri oman makunsa ja mielensä mukaiseksi. Tomaattimurska, keltasipuli ja linssit – niiden jälkeen voit tehdä keitosta aivan oman näköisesi. Voit periaatteessa käyttää mitä tahansa linssejä ja myös käyttää eri linssejä samaan keittoon, niin saat pussinpohjalle jääneet linssit käytettyä. Muista kuitenkin, että mustat linssit saattavat tehdä keitosta hieman ankean harmahtavan.

Lapsetkin ihastuvat keittoon

Oman kokemukseni mukaan keitot kuuluvat harvoin lasten lempiruokiin. On yksi helppo keino, jolla keiton voi tehdä lasten mielestä hauskemmaksi ja houkuttelevammaksi. Taika piilee lisukkeissa. Tässä muutama ehdotus.

1 Krutongit ovat klassikko, joka toimii useimmissa keitoissa. Leikkaa viipale vaaleaa leipää pieniksi paloiksi ja paista öljyssä. Tai käytä valmiita krutonkeja.

2 Myös maustettu ranskankerma on mainio lisä. Pitävätkö lapsesi tacoista? Sekoita ranskankermaan tacomaustetta ja esittele annos tacokeittona.

3 Viimeisenä suosikkini: popcornit! Kyllä, luit oikein. Popcornit ovat mainio lisä keiton päälle. Ripottele popcornien päälle mieluisia mausteita, niin linssikeitto saa uuden säväyksen. Lupaan, että lapset syövät keittolautasensa tyhjiksi!

Anders Tegner

Anders on työskennellyt kokkina yli 30 vuotta. Hänen kokemuksensa ulottuu tasokkaista ravintoloista suurkeittiöihin ja elintarviketeollisuuden koekeittiöihin.

Andersin lähtökohta on valmistaa ruokaa alusta alkaen tuoreista raaka-aineista, mutta hän ymmärtää myös, että hyvään arkiruokaan tarvitaan joskus myös oikoteitä. Siksi hän haluaa jakaa tarinoita ruoanlaitosta ja vinkkejä hyvistä kastikkeista Blå Bandin blogissa.

Liitettävä resepti

Kiitos!

Kiitos yhteydenotostasi. Viestisi on saapunut kuluttajapalveluumme, käsittely voi kestää muutaman päivän. Kiitos kärsivällisyydestäsi.

Tilaa blogimme
Jaamme siellä helppoja ja nopeita reseptejä sekä erilaista tietoa ruoan valmistamisesta.