Tegnérin reseptit: Parsakeitto pekonilla tai katkaravuilla

Monet ovat sitä mieltä, että hienoa, tuoretta parsaa ei kannata tuhlata keittoon. Muiden parsaruokien tavoin parsakeitto on kuitenkin mahtava makuelämys. Lisäämällä keittoon pekonia tai katkarapuja se saa hienon, suolaisen vivahteen. Siirry reseptiin.

Pohjoismaissa parsa oli alkujaan ylellinen kasvis, jota tarjoiltiin ainoastaan ​​kuninkaallisten ja aateliston pöydissä. Parsan suosio kasvoi yhteiskunnan kerman keskuudessa 1800-luvulla, mutta sen historia ulottuu paljon kauemmas. Historioitsijoiden mukaan parsa on kuulunut ihmisten ravintoon 5000 vuoden ajan. Antiikin aikana vaikuttanut lääkäri Hippokrates kuvasi parsaa lääkekasvina jo 400 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Vihreän ja valkoisen parsan ero

Parsalajikkeita on lukuisia, mutta tärkein on jako vihreään ja valkoiseen parsaan. Pensaan nuoret versot ovat parsan syötävä osa. Vihreä parsa on yleensä pehmeäpintaista, eikä sitä tarvitse kuoria. Valkoinen parsa täytyy kattaa mullalla, jotta se pysyy valolta suojattuna. Sato täytyy korjata ennen kuin kasvit nousevat maan päälle, koska muuten nekin muuttuvat vihreiksi. Valkoinen parsa on kovakuorinen lajike, joka täytyy kuoria ennen syömistä.

Katkaise varsi

Parsakeitto valmistetaan vihreästä parsasta. Myös valkoisesta parsasta voi valmistaa keittoa, mutta siitä tulee varsin kallista herkkua. Valkoinen syödään yleensä alkupalana voisulatilkan kanssa. Varren tyvi on kova ja puiseva. Napsauta se irti käsin.

Kun varren katkaisee leikkaamisen sijaan, siitä lähtee juuri oikean pituinen pala. Näin pääset eroon puisevasta osasta leikkaamatta pehmeitä, maukkaita osia. Älä heitä pois kovia varsipaloja, vaan paista niitä rypsiöljyssä ja siivilöi, niin saat maukkaan ja herkullisen parsaöljyn!

Lisää keiton päälle pekonia tai katkarapuja

Parsasosekeitto on täydellisen tyylikäs alkuruoka tai herkullinen lounas. Siihen saa vaihtelua pekonilla tai katkaravuilla. Rapeaksi paistetun pekonin savuinen suolaisuus täydentää parsan hienostunutta makua erinomaisesti. Ruokaisampaan keittoon kannattaa lisätä vaaleita juureksia, kuten palsternakkaa, perunaa tai mustajuurta.

Mustajuurta kutsutaan myös köyhän miehen parsaksi, vaikka nykyään sen ja vihreän parsan hinnassa ei ole juuri eroa. Mustajuuri oli pitkään unohduksissa, mutta se on nyt tehnyt paluun. Kyseessä ei ole mikään erikoisuus, vaan erittäin herkullinen juures, jonka maku on hienon pehmeä ja muistuttaa hieman parsaa. Muista laittaa mustajuuri sitruunaveteen heti kuorimisen jälkeen, koska muuten se muuttuu ruskeaksi.

Vaahtoa tai öljyä tarjoiluun

Tässä yksi vinkki, jolla saat entistä upeamman annoksen: valmista keiton päälle vaahto tarjoilua varten. Kun keitto on soseutettu, kaada se tarjoiluastiaan, mutta laita noin ruokalusikallinen sivuun. Lisää siihen hieman maitoa ja vatkaa nopeasti vaahdoksi. Jos valmistit irti leikatuista paloista parsaöljyä, voit pirskotella keiton päälle hieman sitä tarjoilun yhteydessä. Lopputulos on kaunis ja herkullinen.

Runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita

Parsa sisältää runsaasti terveellisiä vitamiineja ja kivennäisaineita, erityisesti C-vitamiinia, mutta myös A-, B- ja E-vitamiinia. Kannattaa siis ottaa kattila, sauvasekoitin ja parsat esiin ja pyöräyttää herkullinen ja terveellinen parsakeitto!

Anders Tegner

Anders on työskennellyt kokkina yli 30 vuotta. Hänen kokemuksensa ulottuu tasokkaista ravintoloista suurkeittiöihin ja elintarviketeollisuuden koekeittiöihin.

Andersin lähtökohta on valmistaa ruokaa alusta alkaen tuoreista raaka-aineista, mutta hän ymmärtää myös, että hyvään arkiruokaan tarvitaan joskus myös oikoteitä. Siksi hän haluaa jakaa tarinoita ruoanlaitosta ja vinkkejä hyvistä kastikkeista Blå Bandin blogissa.

Liitettävä resepti

Kiitos!

Kiitos yhteydenotostasi. Viestisi on saapunut kuluttajapalveluumme, käsittely voi kestää muutaman päivän. Kiitos kärsivällisyydestäsi.

Tilaa blogimme
Jaamme siellä helppoja ja nopeita reseptejä sekä erilaista tietoa ruoan valmistamisesta.