Tegnérin reseptit: Grillikauden avauksessa tavallista parempia makkaroita, halloumiburgereita ja herkullista tikkupullaa kanelisokerilla

Vappuna juhlitaan kevättä brunssilla tai piknikillä kuplajuoman, ilmapallojen, siman ja munkkien kanssa. Vappu on myös mainio hetki avata kauan odotettu grillikausi! Kaivetaan grilli esiin talviteloilta, tuunataan erilaisia makkaroita, grillataan halloumigurgereita ja laitetaan muitakin herkkuja hiilloksella.

Keittiömestarimme Anders Tegnér grillaa makkaroita, halloumiburgereita ja salaattia sekä valmistaa kanelilta ja sokerilta maistuvaa tikkupullaa. Siirry suoraan resepteihin, jos olet jo nälkäinen!

Suomessa ei polteta vappukokkoja Ruotsin ja monien muiden Euroopan maiden tapaan. Kokkoihin liittyvät juhlaperinteet juontavat juurensa kauas esikristilliselle ajalle. Kristinuskon tulon myötä juhlasta tuli saksalaisen Valburg-pyhimyksen muistojuhla, sillä hänet julistettiin pyhimykseksi 1. toukokuuta. Pohjimmiltaan vapun juhlinnassa on kuitenkin kyse siitä, että aurinko vihdoinkin lämmittää ja hellii meitä pohjolan taianomaisina valoisina kevätiltoina ja kesäöinä.

Toisena pandemiakeväänä 2021 juhlat pidetään edelleen pienessä lähipiirissä. Mikä olisikaan parempi tapa viettää vappua kuin ottaa grilli esille ja ottaa lisäksi käyttöön tulisija, jossa lapset voivat grillata tikkupullaa munkkien ja tippaleivän vaihtoehdoksi.

Apua – ritilä on ruosteessa!

Tämä saattaa kuulosta tutulta: Menet suurin odotuksin ulkovarastoon ja otat esiin grillin kaikkine tarvikkeineen. Seisot siinä uudet hiilet hankittuina ja sytytin kädessäsi, mutta grillin kantta nostaessa vastassa on surullinen näky: ruosteinen grilliritilä, johon on ehkä palanut kiinni mustia ruoanjämiä syksyn viimeiseltä grillauskerralta kuin karuna muistutuksena siitä, että tämäkin grillikausi päättyy joskus. Ritilä näyttää siltä, ettei sitä pelasta enää mikään.

Mitä nyt? Ruoka on valmisteltu, kaikilla on jo nälkä, ja sinä seisot ruostekatastrofin ääressä anteeksipyytävästi hymyillen.

Keittiömestarimme Anders Tegnér on innokas grillaaja ja tietää tarkalleen, miten tilanne ratkaistaan nopeasti. Tarvitset vain sipulin ja öljyä:

1 Sytytä grilli.

2 Laita likainen, ruosteinen ritilä paikalleen. Odota ja anna grillin lämmetä kunnolla kuumaksi.

3 Harjaa kuuma grilli puhtaaksi kunnon grilliharjalla.

4 Laita haarukkaan puolikas sipuli, kasta se öljyyn ja hiero ritilään. (Varo grillistä leimahtavia liekkejä!) Öljyn ja sipulin yhdistelmä varmistaa, ettei ruoka tartu kiinni ritilään.

5 Nyt olet valmis grillaamaan!

Tuunaa grillimakkarat rapeiksi ja meheviksi

Vappu on monella tapaa perhejuhla, ja Anders haluaakin keskittyä lapsiin. Grillimakkarat ovat klassikko, joita useimmat meistä ovat syöneet lapsina ja jatkavat perinnettä omien lastensakin kohdalla. Makkaraa ei kuitenkaan tarvitse tarjoilla perinteisesti vain sinapin ja ketsupin kanssa.

– Kannattaa tehdä makkaraan pitkittäisviilto ja täyttää se herkullisella kylmällä kastikkeella. Päälle ripotellaan vielä pähkinöitä, auringonkukansiemeniä, mustia seesaminsiemeniä tai muuta rouskuvaa. Makkarat voi tarjoilla myös minipatonkien täytteenä, jolloin ne ovat runsaampi ja täyttävämpi vaihtoehto. Leipä kannattaa lämmittää pikaisesti grillissä, jotta se saa rapean pinnan ja on kuin juuri paistettu.

– Lapset pitävät yleensä eniten aivan tavallisesta grillimakkarasta. Aikuisille kannattaa kuitenkin tarjota muitakin vaihtoehtoja, kuten chorizoa, lammasmakkaraa ja tuoremakkaraa. Nykyään tarjolla on vaikka kuinka paljon hyviä vaihtoehtoja.

Tuunattu grillimakkara

1 Lisää grillatun makkaran viiltoon kylmää kastiketta, esimerkiksi Blå Band Greek- tai BBQ Burger -kastiketta.

2 Lisää paahdettuja pähkinöitä, jyviä tai siemeniä. Voit myös paistaa pieniä leipäkuutioita oliiviöljyssä.

3 Täytteeksi sopivat myös ohueksi viipaloitu sipuli tai fenkoli, joita on liotettu jäävedessä kymmenisen minuuttia.

4 Tarjoile grillissä lämmitetyn hodarisämpylän tai minipatongin sisällä.

Grillaa salaattikin!

Kasvissyöjille Anders valmistaa halloumijuustosta minihampurilaisia, jotka tarjotaan marinoidun tomaatin tai muun etikkaisen lisukkeen kanssa.

– Superhelppoa: viipaloi vain tomaatit ja kaada päälle 1-2-3-liemi puoli tuntia aikaisemmin.

Anders kuitenkin yllättää ja grillaa makkaroiden ja halloumin lisäksi myös salaatin. Mitä ihmettä – voiko salaattia muka grillata?

– Ehdottomasti! Varsinkin kiinteämmät lajikkeet, kuten jäävuori-, rooman- ja endiivisalaatti, sopivat hyvin grilliin. Salaatti saa miellyttävän makeuden ja grillatun pinnan, joka sopii yhteen muiden grilliruokien kanssa.

Andersin yleiset grillivinkit

  1. Ritilän täytyy aina olla kuuma ennen kuin nostat ruoan grilliin.
  2. Odota, että hiilet hehkuvat ja niiden pinnalle on muodostunut harmaa tuhka ennen kuin laitat ruoan grilliin.
  3. Jos grillaat suoraan liekillä, sen pitää olla riittävän kuuma. Pidä kättä suoraan ritilän yläpuolella. Lämmön pitää olla niin kova, että haluat ottaa käden heti pois.
  4. Jos et käytä kaasugrilliä, valitse kannellinen hiiligrilli, jotta lämpötilaa voi säädellä grillauksen aikana.
  5. Käytä tukevia grillausvälineitä, joissa on kunnon kahvat: paistinlasta, haarukka ja pihdit ovat tärkeimmät välineet.
  6. Varmista, että grillin läheisyydessä on laskutilaa.

Kun grillaus on päättynyt

  • Puhdista ritilä niin, että et seuraavalla kerralla taas kohtaa ankeaa, ruostunutta näkyä. Harjaa grilli puhtaaksi kuumana.
  • Anna hiilien palaa loppuun grillauksen jälkeen.
  • Kun grilli on jäähtynyt, peitä se sadesuojalla.
  • Ennen seuraavaa grillauskertaa grillistä täytyy tyhjentää hiilet, jotta ilma pääsee kiertämään kunnolla.

Anders Tegner

Anders on työskennellyt kokkina yli 30 vuotta. Hänen kokemuksensa ulottuu tasokkaista ravintoloista suurkeittiöihin ja elintarviketeollisuuden koekeittiöihin.

Andersin lähtökohta on valmistaa ruokaa alusta alkaen tuoreista raaka-aineista, mutta hän ymmärtää myös, että hyvään arkiruokaan tarvitaan joskus myös oikoteitä. Siksi hän haluaa jakaa tarinoita ruoanlaitosta ja vinkkejä hyvistä kastikkeista Blå Bandin blogissa.

Liitettävä resepti

Kiitos!

Kiitos yhteydenotostasi. Viestisi on saapunut kuluttajapalveluumme, käsittely voi kestää muutaman päivän. Kiitos kärsivällisyydestäsi.

Tilaa blogimme
Jaamme siellä helppoja ja nopeita reseptejä sekä erilaista tietoa ruoan valmistamisesta.