Peruna on tärkeimpiä perusraaka-aineitamme. Se on ravitseva, edullinen ja monikäyttöinen. Oikein valmistettuna peruna on myös uskomattoman herkullista. Tällä kertaa Anders johdattaa meidät Tegnérin keittiössä täydellisen perunan saloihin. Aloitetaan perunamuusista ja -salaatista.
Perunamuusi on olennainen osa pohjoismaista ruokakulttuuria: se on itseoikeutettu lihapyöryköiden, murekkeen ja kalapuikkojen seuralainen. Se on helppo tehdä ja maistuu kaikenikäisille. Muutamalla helpolla kikalla perunamuusista tulee todellinen arjen herkku.
1) Valitse oikea perunalajike
2) Varmista, että muusista tulee kauniin väristä
3) Leikkaa perunat paloiksi ennen keittämistä
4) Käytä lämmintä maitoa
Nesteenä muusissa voi käyttää maitoa, kermaa tai niiden sekoitusta. Perunoiden tärkkelys sitoutuu nesteeseen, jolloin muusi saa tasaisen ja pehmeän rakenteen. Lämmitä maito ennen lisäämistä seokseen, sillä muuten muusi jäähtyy, eikä uudelleen lämmittäminen tee sille hyvää.
Jos käytät kerman ja täysmaidon seosta, lopputuloksena on varsinainen herkkumuusi. Voit käyttää myös kevytmaitoa, kun kaipaat kevyempää vaihtoehtoa arkeen.
5) Vatkaa varovasti
6) Lisämakua muusille
7) Muuntele muusia
Millainen kastike muusille kannattaa valita?
"Perussääntö on, että kermaisten ruokalajien lisukkeeksi ei valita kermakastiketta, mutta lihapullien kanssa kermakastike tai ruskea kastike on ehdoton valinta. Se on poikkeus, joka vahvistaa säännön. Kasvissyöjä valitsee lihapyöryköiden sijasta perunamuusin kaveriksi kasvispihvit, joihin pätee sama sääntö"
- Valitse siis jokin kermakastike, Anders toteaa
Perunasalaatti on täydellinen ruoka noutopöytään
Perunasalaatti on toinen perunaruokien ikisuosikki. Sitä voi muunnella monin tavoin kahden perusreseptin pohjalta:
- Ranskalainen perunasalaatti etikkakastikkeella
- Kermainen pohjoismainen perunasalaatti majoneesipohjaisella kastikkeella.
"Ranskalainen perunasalaatti toimii hyvin lämpimänä, joten se sopii useimpien lämpimien ruokien, erityisesti grilliruokien lisukkeeksi. Kermainen versio tarjoillaan aina kylmänä, joten se kannattaa tarjota kylmien leikkeleiden, esimerkiksi paahtopaistin lisukkeena, ja se sopii myös erinomaisesti noutopöytään"
- Anders vinkkaa
Anders Tegner
Anders on työskennellyt kokkina yli 30 vuotta. Hänen kokemuksensa ulottuu tasokkaista ravintoloista suurkeittiöihin ja elintarviketeollisuuden koekeittiöihin.
Andersin lähtökohta on valmistaa ruokaa alusta alkaen tuoreista raaka-aineista, mutta hän ymmärtää myös, että hyvään arkiruokaan tarvitaan joskus myös oikoteitä. Siksi hän haluaa jakaa tarinoita ruoanlaitosta ja vinkkejä hyvistä kastikkeista Blå Bandin blogissa.