Tegnérin keittiössä: Uuden vuoden herkulliset naposteltavat ja dipit – sormiruokaa kolmella tavalla

Pian kohotamme maljan uudelle vuodelle ja odotamme innolla uusia haasteita, mahdollisuuksia ja ilonaiheita. Kohota juhlaillan tunnelmaa omista kulhoista tarjoiltavalla sormiruoalla – yhtä turvallista kuin mukavaakin! Tietyt huolella valitut sormiruoat kutsuvat juttelemaan ja rentoon seurusteluun.
Helpoin tapa on tietenkin asettaa tarjolle perunalastuja, suolatikkuja ja pähkinöitä. Useimmat arvostavat sitä. Mutta kuinka erityistä se oikeastaan on? Yllätä vieraasi panostamalla myös sormiruokaan. Mutta mitä sormiruokia minun pitäisi tarjota, ja mitä pitäisi huomioida? Vaihtoehtoja on monia.

"Valitse ruokia, joilla on erilainen rakenne ja maku. Älä tarjoa liian montaa erilaista vaihtoehtoa, sillä se on turhan sekavaa vieraille ja vie paljon aikaa"

  • Yksi naposteltava, joka on rakenteeltaan hieman kiinteämpi ja rapeampi ja tarjoaa hyvän vastapainon kuplivalle juomalle.
  • Toinen tarjottava, joka on kermaisempi ja kevyesti hapan.
  • Yksi makea sormiruoka, joka tasapainottaa suolaisuutta. Makeus on kutsuvaa, ja yhdessä suolaisen kanssa se avaa sekä makuhermot että tunnelman.

Tämän filosofian mukaisesti Anders päättää tarjota

Nämä sormiruoat ovat luonteeltaan erilaisia, ja siitäkin syystä hyviä vaihtoehtoja, että ne voi valmistaa etukäteen vaikka jo aamupäivällä. Näin vältät kiireen juuri vieraiden saapuessa.
Friteerattuja juureksia maukkaiden dippikastikkeiden kera.
Minipaahtoleipiä katkarapusalaatilla (toast skagen)
Paistettuja parmankinkkuun käärittyjä taateleita.

Mandolin – en väl värd investering

Anders valitsee friteerattaviksi juureksiksi palsternakan, punajuuren, keltajuuren ja porkkanan. Saadakseen tasaisia, täydellisiä viipaleita hän käyttää mandoliinia, joka on kätevä keittiöväline ja loistava vaihtoehto veitselle tai juustohöylälle.

– Yksinkertainen mandoliini maksaa noin parikymmentä euroa ja antaa mahdollisuuden leikata eri paksuisia viipaleita, toisin kuin juustohöylä. Mandoliini on terävämpi ja antaa paljon siistimmän lopputuloksen – erittäin kannattava sijoitus keittiöön, Anders sanoo.

Öljyn on oltava tarpeeksi kuumaa

Friteeraus on helppoa, et tarvitse friteerauskeitintä tai muuta erityistä työkalua.

– Minä friteeraan aina kattilassa. Varmista vain, että käden ulottuvillasi on kansi siltä varalta, että öljy syttyisi palaamaan. Digitaalisen lämpömittarin käyttö helpottaa oikean lämpötilan seurantaa.

Kaada kattilaan runsaasti öljyä, litra on yleensä sopiva määrä. Säädä levy riittävän kuumaksi, öljyn lämpötilan pitäisi nousta 180 asteeseen. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, katso, miltä juurekset näyttävät. Niiden pitäisi sihistä ja kuplia kunnolla. Jos öljy ei ole riittävän kuumaa, friteeraus kestää liian kauan. Silloin juureksilla on aikaa imeä liikaa öljyä, ja lastuista tulee liian rasvaisia. Kahden tai kolmen minuutin friteeraus pitäisi riittää.

– Jos tämä tuntuu sinusta liian hankalalta tai aikaa vievältä, voit ostaa pari pussia valmiita juureslastuja, Anders sanoo nauraen.

Kastikeainekset antavat dipille makua

Kotitekoista tai ei, juureslastuja varten sinulla on oltava dippikastikkeita! Koska sinulla on todennäköisesti paljon muuta puuhaa keittiössä kyseisenä päivänä ja haluat keskittyä vieraisiin illalla, voit hyvällä omallatunnolla sallia itsellesi oikotien tässä kohtaa. Miksipä et ajattelisi luovasti? Kokeile tehdä dippi sekoittamalla Blå Bandin Pippuri- tai Bearnaisekastikeaineksia ranskankerman joukkoon – saat helposti todella maukkaat dippikastikkeet!
– Mutta bearnaisekastike on ensin valmistettava pakkauksen ohjeen mukaan, ja annettava sen jäähtyä ennen sekoittamista ranskankermaan. Näin se saa täyteläisemmän ja paljon kermaisemman maun ja luonteen. Lisää hieman ylimääräistä rakuunaa vahvistamaan bearnaisen makua, Anders neuvoo. Molemmat kastikkeet toimivat todella hyvin dippikastikkeina. Varsinkin bearnaisedippi on täysosuma, jossa kirpeä rakuuna ja täyteläinen voinen koostumus parantavat ja täydentävät juuresten rustiikkeja makuja. Taattu menestys juureslastuille. – Terveellisenä dipattavina voit myös tarjoilla porkkanoita ja lehtiselleriä sopivan pituisiksi tikuiksi leikattuina.

Tarjoile erilaisilta lautasilta

Tätä kirjoitettaessa vuonna 2020 aikaa leimaa koronapandemia, minkä vuoksi me tietysti tarjoilemme sormiruoat omilta lautasilta tai kulhoilta. Vaikka laittaisimme hammastikkuja sormiruokiin, tarjoamme silti ruoat lautasilla. Mikään ei estä tekemästä näin myös tulevina vuosina. Se on mukavaa, näyttää siistiltä ja menekin suunnitteleminen on helpompaa. Myös kirpputoreilta tai nettikirpputoreilta voi löytää erilaisia pieniä lautasia tai kulhoja naposteltavia varten. Voit yhdistellä niitä vapaasti ja antaa kirpparilöydöistä tulla puheenaihe uudenvuodenaaton juhlissa!

Anders Tegner

Anders on työskennellyt kokkina yli 30 vuotta. Hänen kokemuksensa ulottuu tasokkaista ravintoloista suurkeittiöihin ja elintarviketeollisuuden koekeittiöihin.

Andersin lähtökohta on valmistaa ruokaa alusta alkaen tuoreista raaka-aineista, mutta hän ymmärtää myös, että hyvään arkiruokaan tarvitaan joskus myös oikoteitä. Siksi hän haluaa jakaa tarinoita ruoanlaitosta ja vinkkejä hyvistä kastikkeista Blå Bandin blogissa.

Liitettävä resepti

Kiitos!

Kiitos yhteydenotostasi. Viestisi on saapunut kuluttajapalveluumme, käsittely voi kestää muutaman päivän. Kiitos kärsivällisyydestäsi.

Tilaa blogimme
Jaamme siellä helppoja ja nopeita reseptejä sekä erilaista tietoa ruoan valmistamisesta.