Sipulikeitto on ruokalaji, joka on sekä varsin edullinen että todella maukas. Sen valmistaminen voi hyvinkin kirvoittaa muutaman kyyneleen, mutta tämä unohtuu, kun ensimmäinen lusikallinen keittoa lämmittää makuhermoja. Hieman yllättäen ranskalaista sipulikeittoa käytetään Suomessa myös lihapullien valmistuksessa.
Sipulikeitto on olennainen osa ranskalaista keittiötä, ja se on jo pitkään ollut yleinen ruokalaji myös Pohjoismaissa. Alun perin sipulikeitto oli köyhien ruokalaji, koska sipulit ovat paitsi edullisia myös ravitsevia, ja niillä on jopa bakteereja tappavia ominaisuuksia.
Tarinan mukaan keiton keksi Ranskan kuningas Ludvig XIV vietettyään yön metsästysmajassa, jossa oli saatavilla vain sipulia, öljyä ja samppanjaa. Silloin hän olisi kuulemma keittänyt keiton näistä aineksista. Sitä, onko kyseessä tositarina, emme voi taata, ja kuohuvan kaadamme mieluummin lasiin.
Mikä on sitten todella hyvän sipulikeiton salaisuus?
– Kun olet viipaloinut sipulin, paista sitä hitaasti voissa tai öljyssä 15–20 minuuttia. Et voi kiirehtiä tämän vaiheen ohi. Salaisuus piilee siinä, että sipulin pitää karamellisoitua, Anders selittää.
Tarjoile sipulikeitto herkullisena ruokahalua herättävänä alkupalana, lounaana hyvän hapanleivän kera tai mikseipä päivällisellä lettujen ollessa jälkiruokana.
– Jos haluat tehdä keitosta todella ranskalaisen, ripottele esimerkiksi hyvää raastettua emmental-juustoa vehnäleipäviipaleelle, yksi leipäpala kullekin henkilölle. Gratinoi viisi minuuttia 250-asteisessa uunissa ja aseta yksi viipale kuhunkin keittokulhoon, Anders selittää.
Näin pidät kyyneleet kurissa
Ikuinen kysymys sipulien suhteen kuuluu, miten välttää itku sipulia leikatessa ja hienonnettaessa.
– Jätä sipulin kanta paikoilleen, se voi helpottaa. Sinun pitäisi ehdottomasti jättää kanta paikoilleen kuorinnan aikana. Ja jos alat itkeä, pysy paikoillasi. Se menee ohi. Jos poistut leikkuulaudan ääreltä, alat kyynelehtiä heti uudelleen palatessasi.
Ranskalaista sipulikeittoa varten sipuli on viipaloitava, ei hienonnettava. Se helpottaa asiaa. Jos käytät mandoliinia, viipalointi käy vieläkin helpommin. Mutta kun meillä on kuitenkin sipuli aiheenamme, sipulin hienontaminen on väistämätön teema.
Andersin vinkit sipulin hienontamiseen helposti ja nopeasti
- Käytä terävää veistä.
- Leikkaa pois yläosa ja jätä kanta paikoilleen ennen sipulin kuorimista.
- Jos kuori ei irtoa, sipulin voi ensin upottaa haaleaan veteen, minkä jälkeen kuori irtoaa helpommin.
- Leikkaa sipuli kahtia.
- Leikkaa viistosti sisäänpäin viuhkamaisessa muodossa.
- Älä leikkaa kokonaan kannan läpi.
- Kun kanta on ehjä, sipuli pysyy koossa sitä hienonnettaessa.
Neljä “sipulista” kotiäidin vinkkiä
1 Sipuli on erittäin monipuolinen vihannes, jota voidaan käyttää myös muihin tarkoituksiin kuin ruoanlaittoon. Klassinen vinkki on käyttää sipulia yskään. Halkaise sipuli, laita kulhoon ja kaada kiehuvaa vettä päälle. Aseta kulho makuuhuoneeseen, niin sinun ei tarvitse yskiä yöllä, jos olet vilustunut.
2 Sipulilla on sekä tulehdusta estäviä että bakteereja tappavia ominaisuuksia. Siksi sipulit voivat lievittää hammassärkyä, kuten viisaudenhampaiden aiheuttamaa kipua. Jos pureskelet sipulista leikattua palaa kipukohdassa, kipu voi lievittyä.
3 Kukapa ei olisi yrittänyt saada palaneita ruoantähteitä pois grilliritilästä? Halkaise keltasipuli, sivele öljyä leikatulle pinnalle ja hankaa sillä ritilää. Se estää tarttumista ja antaa “tarttumattoman” pinnan. Niksi tehoaa myös paistinpannuihin.
4 Monet lapset ovat herkkiä esimerkiksi lihapulliin lisättävälle hienonnetulle sipulille. Olisi sääli, jos lapset alkaisivat vieroksua lihapullia. Siinä tapauksessa voit esimerkiksi lisätä lihapullataikinaan pussillisen Blå Band Ranskalaista sipulikeittoa sipulin sijaan. Kikka on suosittu erityisesti Suomessa.
Pieni sipulikoulu
Salottisipuli
Punasipuli
Purjosipuli
Rustiikkinen maku, sopii hyvin keittoihin, sillin etikkaliemiin ja pataruokiin.
Vihersipuli
Hopeasipuli
Karhunlaukka
Valkosipuli
Anders Tegner
Anders on työskennellyt kokkina yli 30 vuotta. Hänen kokemuksensa ulottuu tasokkaista ravintoloista suurkeittiöihin ja elintarviketeollisuuden koekeittiöihin.
Andersin lähtökohta on valmistaa ruokaa alusta alkaen tuoreista raaka-aineista, mutta hän ymmärtää myös, että hyvään arkiruokaan tarvitaan joskus myös oikoteitä. Siksi hän haluaa jakaa tarinoita ruoanlaitosta ja vinkkejä hyvistä kastikkeista Blå Bandin blogissa.