Karitsasta tulee usein mieleen pääsiäinen ja kevät. Nykyään ulkomaalaista karitsan pakastelihaa on saatavilla kuitenkin ympäri vuoden. Pohjolassa karitsat syntyvät useimmiten keväällä, laiduntavat kesän ja teurastetaan syksyllä. Karitsa maistuu kuitenkin aina yhtä herkulliselta. Tällä kertaa Anders valmistaakin karitsapaistin, joka täytetään tuoreella rosmariinilla, rakuunalla ja valkosipulilla.
Karitsa maistuu villalta. Oletko kuullut tämän väitteen joskus? Käsitys periytyy ajalta, jolloin lautaselle päätyi usein lammasta, ei karitsaa. Teurastuksen kanssa ei myöskään ole aina oltu yhtä tarkkoja kuin nykyään, joten lihaan saattoi jäädä rasvaa lampaan villasta. Nykyään ollaan taitavampia, eikä karitsanlihassa maistu häivähdystäkään villasta. Muistutuksena villan mausta on kuitenkin perinne maustaa karitsanliha rosmariinilla.
"Ennen vanhaan lampaasta piti peittää villan maku. Siinä rosmariini oli hyvä mauste, sillä sen maku on vahva ja selkeä. Makuyhdistelmä on erinomainen: rosmariini ja karitsa sopivat täydellisesti yhteen"
- Anders toteaa
Irrotetaanko rasva?
Anders on täyttämässä luutonta karitsanpaistia rosmariinilla, rakuunalla ja murskatuilla valkosipulinkynsillä.
– Tee tarvittaessa paistiin viilto, niin täyttäminen onnistuu helpommin, hän vinkkaa.
Joka kerta, kun itse valmistelen paistia, mietin kuinka paljon rasvasta pitäisi irrottaa. Kannattaako rasvaa poistaa ollenkaan, sillä siinä on paljon makua?
– Ei rasvaa kannata poistaa, ainoastaan kalvot ja jänteet. Ne kuroutuvat kokoon paistamisen aikana, jolloin neste puristuu ulos ja paisti kuivuu.
Kaikkien kalvojen ja jänteiden poistaminen vaatii tarkkuutta ja aikaa. Andersin mielestä ei kuitenkaan ole tarvetta olla orjallisen tarkka ja poistaa aivan kaikkea.
– Poista ne osat, jotka irtoavat helposti. Rasvasta voi irrottaa niin paljon kuin mahdollista ja laittaa sen mukaan, kun paistin sitoo. Se antaa paistille mehukkuutta ja makua.
Paistin sitominen
1 Kierrä naru yhden pään ympäri ja tee solmu.
2 Tee silmukoita, joista vedät paistin läpi, yleensä kolme tai neljä riittää.
3 Käännä paisti ja vedä naru silmukoiden läpi pitkittäissuuntaan.
4 Kiinnitä toisessa päässä olevaan silmukkaan.
Valitse hyvä hiutalesuola
Tarjoile hyvän punaviinikastikkeen kanssa
Lampaat ja karitsat pitävät maiseman avoimena.
Kesäaikaan lampaat ja karitsat viihtyvät laitumella. Lampaat lisäävät osaltaan luonnon- ja kulttuurimaiseman arvoa ja auttavat säilyttämään luonnon monimuotoisuutta laidunmailla. Maisema pysyy avoimena ja elävänä. Lampaat ja karitsat kulkevat koko elämänsä vapaana. Talvella ne kulkevat avoimissa karsinoissa pienissä ja suuremmissa ryhmissä oljet tehdyn pehkun päällä.
Lähde: Svenskt Kött
Syksy on karitsojen sesonkiaikaa
Uuhet poikivat tavallisesti keväällä ja karitsat teurastetaan syksyllä laidunkauden päätyttyä. Karitsat ovat silloin noin puolivuotiaita. Tästä johtuen syksy on tuoreen karitsanlihan sesonkiaikaa. Kysynnän vuoksi maanviljelijät ovat muuntaneet tuotantoa siten, että tuoretta karitsanlihaa on saatavilla vuoden ympäri.
Karitsa on yleisnimi lihalle, joka saadaan eläimistä, jotka eivät ole poikineet ja ovat alle vuoden ikäisiä.
Lähde: Svenskmärkning AB
Anders Tegner
Anders on työskennellyt kokkina yli 30 vuotta. Hänen kokemuksensa ulottuu tasokkaista ravintoloista suurkeittiöihin ja elintarviketeollisuuden koekeittiöihin.
Andersin lähtökohta on valmistaa ruokaa alusta alkaen tuoreista raaka-aineista, mutta hän ymmärtää myös, että hyvään arkiruokaan tarvitaan joskus myös oikoteitä. Siksi hän haluaa jakaa tarinoita ruoanlaitosta ja vinkkejä hyvistä kastikkeista Blå Bandin blogissa.