Tegnérin keittiössä: Herkullista yrttiöljyä ja -suolaa

Tuoreita yrttejä on saatavilla ruoanlaiton ystävien iloksi ympäri vuoden. Mutta kuinka usein olet nähnyt ruukkuyrttien säilyvän sen jälkeenkin, kun niistä on käytetty puolet viikonlopun päivällispöydässä?

Anders Tegnérin mielestä meidän pitäisi oppia hyödyntämään yrttejä paremmin riippumatta siitä, onko kyse kaupan ruukuista tai itse puutarhapalstalla tai parvekkeella kasvattamastasi yrteistä.

– Ensimmäinen vinkkini on, että kaupan yrtit kannattaa istuttaa laatikkoon tai ruukkuun. Kesällä niitä voi pitää ulkona ja talvikuukausina keittiön ikkunalla. Kun yrtit istutetaan uudelleen, ne voivat jatkaa kasvua ja pysyvät hyvänä.

"Älä unohda ruukkuun jäänyttä yrttiä. Siitä saa helposti herkullista yrttiöljyä tai itse tehtyä yrttisuolaa."

Jossain vaiheessa tulee kuitenkin hetki, jolloin yrtit täytyy hyödyntää ennen kuin ne nuupahtavat lopullisesti – oli kyseessä sitten puoliksi viikonlopulta käyttämättä jäänyt ruukku tai itse istutettu. Silloin yrttiöljy ja -suola ovat hyviä vaihtoehtoja, sillä ne säilyvät kauan sen jälkeen, kun yrttien lehdistä ei enää olisi mitään iloa.

Tavallinen ruokaöljy sopii hyvin

Yrttiöljyyn Anders käyttää kylmäpuristettua rypsiöljyä sen pähkinäisen maun vuoksi.

– Mitään hienoa erikoisöljyä ei kuitenkaan tarvita, tavallinen ruokaöljy sopii mainiosti.

Laita yrtit tehosekoittimeen. Käytettävässä olevat yrtit eivät välttämättä riitä kovin suureen määrään.

– Yrttiöljy saa täydennystä rucolasta tai pinaatista, jotka myös tasapainottavat sen makua, ja antavat öljylle kauniin vihreän värin. Lisää ripaus sitruunankuoriraastetta, niin öljy saa raikkaan sitruunaisen maun. Voit myös kokeilla valkosipulinkynnen lisäämistä öljyyn, Anders vinkkaa.

Lämpö tuo esiin värit ja maut

Kuumenna öljy 65 asteeseen. Lämpö tuo esiin sen väri- ja makuaineet. Kaada öljy tehosekoittimeen ja sekoita sileäksi.

Lopputuloksena on nestemäinen yrttiöljy, joka on kuin juoksevaa pestoa. Jos haluat kirkasta öljyä, kaada se suodatinpussin tai harsokankaan läpi. Suodatinpussin läpi valuminen kestää kauan, kun taas harsokangas on nopeampi ja lopputulos on aivan yhtä hyvä.

Itse tehdyn yrttiöljyn käyttö

Käytä salaatissa tai pirskottele kylmän kastikkeen päälle. Yrttiöljy näyttää kauniilta ja antaa kastikkeelle hienon loppusilauksen. Pirskottele kypsän pastan tai uunijuuresten päälle. Voit myös yllättää ja valmistaa vihreitä vohveleita, jotka saavat öljystä herkullisen maun. Yrttiöljyllä on moni käyttötarkoituksia, mutta paistamiseen se ei sovi.

Herkullinen yrttisuola

Itse tehty yrttiöljy pysyy hyvänä jääkaapissa muutaman viikon ajan.

– Jos öljyn pakastaa, se säilyy muutaman kuukauden, Anders huomauttaa ja jatkaa:

–Jos haluat jotain vielä pidempään säilyvää, kannattaa kokeilla yrttisuolaa.

1 Revi 1 litra yrttejä silpuksi. Voit käyttää myös yrttien kukat.

2 Laita silppu tehosekoittimeen ja lisää 2 dl karkeaa suolaa ja sekoita vihreäksi massaksi.

3 Levitä uunivuokaan ja kuivaa uunissa 50 asteessa noin tunnin ajan tai kunnes suola on kuivunut.

4 Kaada takaisin tehosekoittimeen ja sekoita hienoksi.

5 Kaada kannelliseen purkkiin. Yrttisuola säilyy hyvänä noin puoli vuotta.

Tällä kertaa Anders käyttää rakuunaa, oreganoa, salviaa, persiljaa ja eteläamerikkalaista isolehtistä oreganoa.

"Yrttejä kannattaa vaihdella oman maun ja kotoa löytyvien raaka-aineiden mukaan. Aivan kuten yrttiöljyn kanssa, sitruuna ja valkosipuli tuovat hyvää vaihtelua myös tähän."

Korianterit ja erilaiset basilikat ovat Andersin suosikkiyrttejä. – Käenkaalissa on miellyttävää hapokkuutta, ja se sopii kauniisti koristeluun lehtiensä tummanpunaisen värin ansiosta.

Mitä yrtit ovat?

  • Yrtit ovat ruohovartisia kasveja, joissa ei siis ole kaarnaa tai puuta.
  • Ruoanlaitossa käytetään kasvin lehtiä, jotka antavat ruokaan makua ja väriä.
  • Yrttejä voidaan käyttää myös tuoreena toisin kuin mausteita, jotka ovat aina kuivattuja.
  • Mausteet voivat olla peräisin mistä tahansa kasvista ja kasvinosasta: kuoresta (kaneli), marjoista (pippurit) ja lehdistä (timjami, jota tuoreena kutsutaan yrtiksi).

Anders Tegner

Anders on työskennellyt kokkina yli 30 vuotta. Hänen kokemuksensa ulottuu tasokkaista ravintoloista suurkeittiöihin ja elintarviketeollisuuden koekeittiöihin.

Andersin lähtökohta on valmistaa ruokaa alusta alkaen tuoreista raaka-aineista, mutta hän ymmärtää myös, että hyvään arkiruokaan tarvitaan joskus myös oikoteitä. Siksi hän haluaa jakaa tarinoita ruoanlaitosta ja vinkkejä hyvistä kastikkeista Blå Bandin blogissa.

Liitettävä resepti

Kiitos!

Kiitos yhteydenotostasi. Viestisi on saapunut kuluttajapalveluumme, käsittely voi kestää muutaman päivän. Kiitos kärsivällisyydestäsi.

Tilaa blogimme
Jaamme siellä helppoja ja nopeita reseptejä sekä erilaista tietoa ruoan valmistamisesta.