Tegnérin keittiössä: Helpot ja nopeat kasvispihvit

Helppo vaihtoehto kasvisvaihtoehtoa lihamureke- tai pyörykkätaikinalle kaipaavalle on valmis kasvismureke. Keittiömestarimme Anders Tegnér on kuitenkin sitä mieltä, että oman mureketaikinan valmistaminen on ehdottomasti hauskempaa. Ja kuka olisi uskonut, että se on niin helppoa? Tule mukaan, kun Anders valmistaa superherkullisia ja -helppoja pinaattipihvejä Tegnérin keittiössä!

Kasvisruokatrendissä ei ole enää kysymys trendistä. Kasvisvaihtoehdoista on tullut luonnollinen osa ruoanlaittoa monille riippumatta siitä, onko kyseessä kasvis- vai sekasyöjä. Monet kasvisruoat ovat myös mainioita kala- ja liharuokien lisukeruokalajeja, ja toisin päin.

“On hienoa nähdä, kuinka paljon enemmän kasviksiin panostetaan nykyään”, toteaa Anders Tegnér valmistellessaan pinaatti- ja juustopohjaista lihamureketaikinaa.

Muotoiltava kasvismureketaikina

Yksinkertainen juuston, pankojauhon, kananmunan ja pinaatin yhdistelmä on täydellinen hyvän murekkeen lähtökohta, Anders toteaa.

“Onnistuminen on helppoa ja koostumuksesta tulee kerralla hyvä. Nimenomaan koostumus on kasvismurekkeen kompastuskivi, koska se murenee ja hajoaa helposti.

Murekkeen pohjana ovat pinaatti, sipuli ja valkosipuli. Ne sidotaan yhteen kermajuustoraasteella, parmesaanilla, kananmunalla ja japanilaisella panko-korppujauholla. Ei toisin sanoen sovi vegaaneille.

– Vegaaninen mureketaikina onkin melkoinen haaste. Kokemukseni perusteella vegaanijuustot eivät sula, ja ilman kananmunaa mureke hajoaa. Jos haluaa vegaanisen murekkeen, valmiit kasviproteiinimurekkeet ovat paras murekeruokien pohja, Anders toteaa.

Käytä terävää veistä

Anders aloittaa hienontamalla keltasipulin vaivatta silpuksi. Se käy hetkessä. Sipulin käsittely on minusta tylsää näpertelyä.

– Salaisuus on terävässä, laadukkaassa veitsessä. Homma sujuu paremmin ja helpommin ja on myös hauskempaa. Aloita viemällä veitset teroitettaviksi, jo se voi auttaa, Anders huomauttaa.

Andersin vinkit sipulin pilkkomiseen helposti ja nopeasti

  1. Käytä terävää veistä.
  2. Leikkaa yläosa ja jätä juuri paikoilleen ennen kuorimista.
  3. Jos kuori ei irtoa, sipulin voi upottaa haaleaan veteen, minkä jälkeen kuori irtoaa helpommin.
  4. Leikkaa sipuli kahteen osaan.
  5. Leikkaa viistosti sisäänpäin viuhkamaisessa muodossa.
  6. Älä leikkaa kokonaan juuren läpi.
  7. Kun juuri on ehjä, sipuli pysyy koossa, kun sitä leikataan.

Siksi raakaa sipulia ei kannata hienontaa koneella

Andersin takana olevalla tasolla on monitoimikone. Miksi silputa käsin, kun voisi sipulin voisi hienontaa helpommin suoraan taikinan kanssa – mureketaikinassahan kaikki menee joka tapauksessa sekaisin?

– Sipulia ei kannata laittaa raakana monitoimikoneeseen. Siitä irtoaa kaikki neste ja se muuttuu aivan puuroksi, eikä se paistu vaan kypsyy keittämällä.

Sipuli pitää paahtaa ennen kuin se sekoitetaan muihin raaka-aineisiin.

– Kun sipulia ja valkosipulia paahtaa hitaasti öljyssä, ne saavat syvemmän maun, eikä mureke maistu liian vahvasti sipulilta.

Vältä munankuorten joutuminen taikinaan

Anders lisää pehmenneen sipulin monitoimikoneeseen kananmunan ja pinaatin kanssa. Hän rikkoo kananmunan leikkuulaudan pintaa vasten.

– Munia ei kannata rikkoa terävään pintaan, kuten kulhon reunaan, koska silloin seokseen päätyy helpommin kuorenpaloja. Kun kuoren rikkoo tasaista pintaa vasten, kananmunaa yhdessä pitävä kalvo ei vaurioidu. Näin ei irtoa kuorenpaloja, kun munankuoren avaa.

Terveellinen ja helppo mureke

Anders laittaa monitoimikoneen hetkeksi päälle, lisää sitten juustoraastetta ja pankojauhoa ja sekoittaa tasaiseksi seokseksi. Sitten hän muotoilee mureketaikinasta kauniita, vihreitä pihvejä kevyesti kostutetuin käsin.

– Olen erittäin ylpeä tästä kasvismurekkeesta. Sitä on erittäin helppo käsitellä. Papuihin ja linsseihin verrattuna se on erittäin hyvin muovautuvaa ja pysyy hyvin kasassa. Se on myös terveellistä, sillä se sisältää runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja kuituja.

Tarkkana lämpötilan kanssa

Pihvit ovat nyt paistovalmiit. Anders ottaa esiin oliivi- ja rypsiöljyn.

– Oliiviöljy sopii hyvin yhteen pihvien kanssa, mutta pelkällä oliiviöljyllä lopputulos on helposti kitkerä. Pihvit voi paistaa myös voissa, mutta mielessäni voissa paistaessa paistopinta muodostuu liian nopeasti.

Paistaessa täytyy olla tarkkana lämpötilan kanssa, Anders huomauttaa. Taikina sisältää paljon juustoa, joten se palaa helposti.

– Tarkoituksena on, että pihvit ovat läpikypsät ennen kuin ne saavat miellyttävän, karamellisoidun pinnan.

Mausteinen bearnaise lisäpotkulla

Keitettyjen uusien perunoiden ja mausteisen bearnaisekastikkeen kanssa pinaattipihvit ovat nopea ja hienostunut arjen kasvisateria.

– Annamme bearnaiselle lisäpotkua sriracha- tai sambal oelek -kastikkeella. Pihveissä on paljon juustoa, joten mausteiden ja tulisuuden lisääminen kannattaa. Sriracha ja etikka, yksi bearnaisen raaka-aineista, sisältävät molemmat miellyttäviä happoja, jotka ovat piste i:n päällä.

Ei varmaan tarvitse edes mainita, että grillauskaudella pinaattipihvit sopivat erinomaisesti myös hampurilaisiin.

Anders Tegner

Anders on työskennellyt kokkina yli 30 vuotta. Hänen kokemuksensa ulottuu tasokkaista ravintoloista suurkeittiöihin ja elintarviketeollisuuden koekeittiöihin.

Andersin lähtökohta on valmistaa ruokaa alusta alkaen tuoreista raaka-aineista, mutta hän ymmärtää myös, että hyvään arkiruokaan tarvitaan joskus myös oikoteitä. Siksi hän haluaa jakaa tarinoita ruoanlaitosta ja vinkkejä hyvistä kastikkeista Blå Bandin blogissa.

Liitettävä resepti

Kiitos!

Kiitos yhteydenotostasi. Viestisi on saapunut kuluttajapalveluumme, käsittely voi kestää muutaman päivän. Kiitos kärsivällisyydestäsi.

Tilaa blogimme
Jaamme siellä helppoja ja nopeita reseptejä sekä erilaista tietoa ruoan valmistamisesta.