Kun kuulen sanan béchamel, ainakin minun mieleeni tulee ensimmäisenä lasagne. Joku toinen saattaa tuntea herkullisen sienimuhennoksen tai moussakan tuoksun. Kolmas saattaa ajatella mehevää kastiketta kalalle. Erittäin monikäyttöinen valkokastike on yksi viidestä ranskalaisen keittiön peruskastikkeesta.
Myös valkokastikkeena tunnetun béchamelin historia ulottuu usean sadan vuoden taakse. Nimensä kastike on saanut Ranskan Ludvig XIV:n hovimestarina 1600-luvun jälkimmäisellä puoliskolla työskennelleeltä Louis de Béchameililta. Ludvig XIV oli kastikkeen suuri ystävä, ja hänen kerrotaan olleen nyreissään, ettei sitä nimetty hänen mukaansa.
Béchamelkastiketta juustoraasteella käytetään esimerkiksi gratiinien sekä lasagnen ja moussakan kaltaisten ruokalajien perustana. Silloin kastikkeen nimi on oikeastaan mornaykastike.
Valkokastikkeelle on tyypillistä, että sitä käytetään paljon osana ruokalajia, ei niinkään aterian lisukkeena. Valkokastike on kuitenkin monipuolinen peruskastike. Eri tavoin maustettuna se sopii usean eri ruokalajin kastikkeeksi sanan perinteisessä merkityksessä. Sinappi, juusto, maustepippuri tai yrtit ovat tavallisimpia béchamelin mausteita. Sinapilla tai maustepippurilla maustettu valkokastike on herkullinen turskan tai lipeäkalan lisuke.
Mausta muskottipähkinällä ja neilikalla
Käytä lämmintä maitoa
Valmista matalalla lämmöllä
Valmista herkullinen Croque Monsieur
Anders Tegner
Anders on työskennellyt kokkina yli 30 vuotta. Hänen kokemuksensa ulottuu tasokkaista ravintoloista suurkeittiöihin ja elintarviketeollisuuden koekeittiöihin.
Andersin lähtökohta on valmistaa ruokaa alusta alkaen tuoreista raaka-aineista, mutta hän ymmärtää myös, että hyvään arkiruokaan tarvitaan joskus myös oikoteitä. Siksi hän haluaa jakaa tarinoita ruoanlaitosta ja vinkkejä hyvistä kastikkeista Blå Bandin blogissa.