Tegnérin kastikkeet: Tomaattikastike on herkullisen pastan ja pizzan perusta

Klassinen tomaattikastike valmistetaan hienonnetuista tomaateista tai tomaattimurskasta. Oikealla käsittelyllä ja aineksilla saat taivaallisen kastikkeen, joka vie pastasi ja pizzasi aivan uudelle tasolle.

Tomaattikastike, keittiökielellä sauce tomate, on monen pastaruoan, pizzojen ja erilaisten kasvis- ja lihapohjaisten kastikkeiden pohja. Se on siis todella monipuolinen ja helppokäyttöinen kastike.

Tomaattien lisäksi kastikkeeseen voi laittaa keltasipulia, selleriä, persiljanvarsia, pancettaa (ilmakuivattua porsaankylkeä), vehnäjauhoja, vaaleaa lientä, oliiviöljyä, chiliä, timjamia, valkosipulia, sokeria, suolaa ja pippuria. Periaatteena on pilkkoa ja yhdistää raaka-aineet ja antaa kastikkeen kiehua tunnin tai kaksi. Käyttötarkoituksesta riippuen kastikkeen voi lopuksi siivilöidä. Kastike ei ehkä ole erityisen nopea valmistaa, mutta lopputuloksena on kokoon keitetty, täyteläinen tomaattikastike, joka kutkuttelee makuhermoja.

Valitse oikeat tomaatit ja varmista maku

Tomaattikastikkeen valmistamisessa tärkeintä on valita oikeanlaiset säilyketomaatit. Säilyketomaatteja on saatavilla useaa eri laatua. Edullisimmat tomaatit on poimittu heti kauden alussa. Jos maksat hieman enemmän, saat auringossa kypsyneitä tomaatteja, jotka ovat kauniin punaisia ja maistuvat täyteläiseltä.

Joskus säilyketuotteet ovat itse asiassa parempi vaihtoehto kuin tuoreet. Hyvät säilyketomaatit kerätään täydellisen kypsinä. Lämpimästä tomaattikastikkeesta tulee parempaa, kun se valmistetaan oikeanlaisista tölkkitomaateista.

San Marzano -tomaatit, ehdoton ykkönen

Mielestäni paras valinta ovat italialaiset San Marzano tomaatit. Jos haluat hyvän, täyteläisen tomaattikastikkeen, kannattaa pysyä kaukana hollantilaisista ja espanjalaisista kasvihuonetomaateista.

San Marzano tomaatit ovat suuria, pitkulaisia luumutomaatteja, jotka viljellään tuliperäisessä maassa Vesuviuksen rinteillä. Niissä on vain vähän siemeniä, paljon hedelmälihaa ja runsaasti makua.

Yksinkertainen kasvissyöjän tomaattikastike

Nyt teen yksinkertaisen kasvispohjaisen tomaattikastikkeen, johon ei tule juurikaan muita raaka-aineita. Jos kaipaat hieman lisämakua, hyviä vaihtoehtoja tarjoavat juuri- tai lehtiselleri, persilja tai kasvisliemi. Sekasyöjät voivat lisätä vielä sata grammaa pancettaa, joka sopii tomaattikastikkeeseen erinomaisesti.

On myös tärkeää, että tomaattikastiketta ei vain lämmitetä. Sen pitää antaa hautua pitkään ja hartaasti, vähintään 45 minuuttia.

Anders Tegner

Anders on työskennellyt kokkina yli 30 vuotta. Hänen kokemuksensa ulottuu tasokkaista ravintoloista suurkeittiöihin ja elintarviketeollisuuden koekeittiöihin.

Andersin lähtökohta on valmistaa ruokaa alusta alkaen tuoreista raaka-aineista, mutta hän ymmärtää myös, että hyvään arkiruokaan tarvitaan joskus myös oikoteitä. Siksi hän haluaa jakaa tarinoita ruoanlaitosta ja vinkkejä hyvistä kastikkeista Blå Bandin blogissa.

Liitettävä resepti

Kiitos!

Kiitos yhteydenotostasi. Viestisi on saapunut kuluttajapalveluumme, käsittely voi kestää muutaman päivän. Kiitos kärsivällisyydestäsi.

Tilaa blogimme
Jaamme siellä helppoja ja nopeita reseptejä sekä erilaista tietoa ruoan valmistamisesta.