Kun grillikausi alkaa, ensimmäisenä tulee vanhasta tottumuksesta mieleen liha: hampurilaiset, pihvit ja vartaat. Tarjoa ensi kerralla vieraillesi kuitenkin aivan uudenlainen grillauselämys – tai herkuttele oman perheen kesken! Käytä grilliä savustimena ja voit tarjota itse savustettuja katkarapuja aiolin, vaalean leivän ja hyvän valkoviinin kanssa. Helppoa ja nopeaa – mutta naapureita kannatta varoittaa savusta etukäteen!
Grillikauden avauksen ajankohta riippuu siitä, keneltä kysyy. Monet grillaavat ympäri vuoden — esimerkiksi keittiömestarimme Anders Tegnér. Useimmilla grillausvietti alkaa kuitenkin heräillä huhti-toukokuussa, kun kevätaurinko alkaa lämmittää sen verran, että grillin vieressä tarkenee seistä.
Grilli on monipuolinen ruoanlaittoväline. Grillatessa suoraan hehkuvien hiilten yllä se toimii parilana. Jos hiilet asettelee grillin sivuille, siitä saa eräänlaisen uunin. Monille tulee yllätyksenä, että grilliä voi käyttää myös ruoan savustamiseen. Anders Tegnér hallitsee tietysti tämänkin käyttötavan.
– Katkarapujen savustaminen onnistuu tavallisessa hiiligrillissä mainiosti, ja lopputulos on erinomainen. Katkaravut kannattaa tarjota alkuruokana. Kun niitä syö, grilliin muodostuu uusi hiillos pääruoan grillaamista varten.
Käytä pakastekatkarapuja
"Pakastekatkarapuja voi pitää kauemmin savussa, joten ne saavat voimakkaamman maun. Tuoreet katkaravut kypsyvät liian nopeasti ja muuttuvat sitkeiksi"
- Anders huomauttaa
Savustuslastut ja -palat antavat savulle oman luonteensa
Grillillä savustamiseen tarvitaan savustushaketta tai paloja. Palat ovat suurempia ja karkeampia puupaloja, ja niistä saadaan kauemmin savua. Savustuslastuja ja -paloja valmistetaan eri puulaaduista, jotka antavat savustettaviin ruokiin erilaista makua ja luonnetta.
– Katkaravuille sopii parhaiten pyökki tai leppä. Hikkoria ei kannata käyttää, sillä se tuo savuun kitkeryyttä, joka ei sovi katkaravuille, Anders Tegnér kertoo.
Äyriäisiä tai kalaa savustaessa on tärkeää muistaa myös, että savustushaketta tai -paloja ei saa liottaa.
– Ohjeissa neuvotaan usein liottamaan lastut ennen savustamista. Tässä toimii parhaiten kuiva savu. Kostealla savulla lopputuloksena on helposti keitettyjä, ei savustettuja katkarapuja.
Varoita naapureita
Kun Anders laittaa savupalat hehkuvien hiilien päälle ja sulkee hiiligrillin kannella, se alkaa savuttaa voimakkaasti. Silloin ei kannata seistä tuulen alapuolella.
– Jos naapurit ovat lähellä, heitä kannattaa varoittaa ja varmistaa, ettei heillä ole mitään savustamista vastaan, Anders vinkkaa.
– Muuten he saattavat olla hieman happamia…
Katkarapujen savustaminen hiiligrillissä:
1 Levitä hiiliä grillin yhdelle sivulle, sytytä ja odota, että muodostuu hyvä hiillos. Savustus tapahtuu epäsuoralla lämmöllä.
2 Lisää savustushake tai -palat. Anders suosittelee katkaravuille savustuspaloja. Sulje kansi.
3 Anna grillin lämpötilan nousta 80-100 asteeseen. Säädä lämpöä ylä- ja pohjaventtiileillä. Jos grillissä ei ole lämpömittaria, käytä paistomittaria.
4 Laita pakastekatkaravut mielellään reiälliseen vuokaan, josta savu pääsee kunnolla läpi. Laita se grilliin noin 20 minuutiksi. Katkaravut ovat valmiita, kun ne ovat lämmenneet.
5 Nauti katkaravut haaleina aiolin, vaalean leivän ja sitruunan kanssa.
Katkaravun koko
Andersin seitsemän vinkkiä onnistuneeseen grillaukseen
1 Kaikkein tärkein: Älä grillaa yli! Ero mehukkaan ja herkullisen ja kuivan ja kamalan välillä on ratkaiseva. Käytä lämpömittaria!
2 Harjaa ritilä puhtaaksi kuumana grilliharjalla.
3 Laita puolikas sipuli haarukkaan ja kasta se ruokaöljyyn. Hankaa sillä sitten kuumaa grilliritilää. Näin syntyy kalvo, joka estää lihan tarttumisen kiinni. Vinkki on erityisen kätevä kalalle ja kanalle, jotka palavat helposti kiinni ritilään.
4 Vihannesten kanssa kannattaa käyttää vuokaa, sillä ne tippuvat muuten helposti ritilöiden välistä hiillokseen.
5 Jos liha on marinadissa, valuta ylimääräinen neste pois ennen kuin laitat lihan grilliin, muuten grillissä voi leimahtaa.
6 Pidä käden ulottuvilla vedellä täytettyä suihkepulloa. Sillä voit sammuttaa liekit, jos hiilet syttyvät tuleen.
7 Jos käytät nestekaasugrilliä: Älä laita ruokia grilliin heti kaasun sytyttämisen jälkeen. Varmista, että grilli on ensin kunnolla lämmennyt.
Anders Tegner
Anders on työskennellyt kokkina yli 30 vuotta. Hänen kokemuksensa ulottuu tasokkaista ravintoloista suurkeittiöihin ja elintarviketeollisuuden koekeittiöihin.
Andersin lähtökohta on valmistaa ruokaa alusta alkaen tuoreista raaka-aineista, mutta hän ymmärtää myös, että hyvään arkiruokaan tarvitaan joskus myös oikoteitä. Siksi hän haluaa jakaa tarinoita ruoanlaitosta ja vinkkejä hyvistä kastikkeista Blå Bandin blogissa.