Pastasalaattia kolmella tavalla – hyvää myös seuraavana päivänä

Yksi omista suosikkiruoistani kesällä on pastasalaatti. Se on ruokaisa, helppo valmistaa ja sopii mainiosti evääksi kesäisille retkille.

Muuntelumahdollisuuksia on lähes rajattomasti, ja kesän tuoreet vihannekset ja hedelmät sopivat erinomaisesti pastasalaattiin. Kokkimme Anders Tegnér on samaa mieltä ja innostuu rakentamaan kesäisiä pastasalaatteja kierre-, simpukka- ja pennepastasta.

Kaikki urheilijat tietävät, että pastassa on paljon hiilihydraatteja. Pasta onkin yleinen tapa täydentää energiavarastoja ennen urheilusuoritusta. Pastaa kannattaa täydentää proteiinilla, jotta salaatista tulee ravitseva ateria. Proteiiniksi voi valita kanaa, kalaa, tofua, papuja, kananmunaa, halloumia tai muuta juustoa.

–Pastasalaattiin kannattaa myös lisätä jotain, jossa on kunnolla suutuntumaa. Esimerkiksi siemeniä, pähkinöitä, rouskuvia krutonkeja ja raakoja kasviksia, Anders Tegnér sanoo.

Onko nälkä? Siirry suoraan reseptiin!

Salaatinlehtiä, pinaattia vai rucolaa?

Salaatinlehdet näyttävät kivoilta, mutta ne eivät aina ole paras valinta.

– Jos haluat säästää salaattia seuraavan päivän lounaaksi tai evääksi, lehtisalaatti ei ole hyvä valinta. Se muuttuu pehmeäksi ja veltoksi kastikkeen happojen vaikutuksesta. Vaikka tarjoaisit kastikkeen erikseen, pastaan lisätty öljy ja suola vaikuttavat samoin.

Jos haluat pastasalaattiin vihreitä lehtiä, Anders suosittelee sen sijaan pinaattia ja rukolaa, koska ne tuntuvat yhtä miellyttäviltä myös pehmenneinä.

Pastalajilla on merkitystä

Pastasalaatin pohja on tietenkin itse pasta. Onko pastalajilla väliä? Pasta kuin pasta, voisi ajatella. Oikeastaan sillä on jonkin verran merkitystä lopputuloksen kannalta. En ole esimerkiksi koskaan nähnyt pastasalaatissa spagettia tai tagliatellea.

– Tämä johtuu siitä, että sileä pasta ei ime itseensä makuja yhtä hyvin kuin simpukka-, kierre tai pennepasta, Anders Tegnér selittää.

Hänen henkilökohtainen suosikkinsa pastasalaatissa on strozzapreti, jossa on paljon taitoksia ja epäsäännöllisyyksiä ja johon öljyn ja kastikkeen maku tarttuu. Öljy on tärkeää pastasalaatissa, toteaa Anders.

– Öljy on tärkeä osa makua, joten kannattaa hemmotella itseään erityisen hyvällä oliiviöljyllä. Silloin salaatin seassa voi olla vain öljyä, ja kylmän, kermaisen kastikkeen voi tarjota erikseen. Kylmä kastike on täydellinen lisä, joka tuo pastasalaattiin maukasta kermaisuutta.

Pastasalaatti on täydellinen seuraavan päivän lounas

Pastasalaatti maistuu monessa tilanteessa, kuten piknikillä, kouluretkillä ja letkeiden kesäpäivien pikaruokana. Pastasalaatista riittää helposti myös seuraavan päivän lounaalle. Se on helppo valmistaa, edullista ja täyttävää.

– Se kuuluu luonnollisesti noutopöytään ja on hyvä lisuke grilliruoalle. Tarjoan usein pastasalaattia grilliruoan kanssa, Anders sanoo.

Kolme versiota pastasalaatista

Tänään Anders rakentaa kolme erilaista pastasalaattia:

  1. Välimerellinen salaatti, jossa on grillattua halloumia ja aurinkokuivattua tomaattia.
  2. Aasialainen salaatti, jossa on tofua, nopeasti wokattuja kasviksia sekä kalakastikkeesta, chilistä ja seesamiöljystä sekoitettua kastiketta.
  3. Hedelmäinen kanasalaatti, jossa on papaijaa ja mangoa.

Valitse mielellään lähellä kasvatettuja aineksia

Samalla Anders muistuttaa ajattelemaan myös kausiruokaa. Papaija ja mango ovat herkullisia, ja niitä voi todennäköisesti saada ympäri vuoden, mutta kannattaa miettiä myös lähiruokaa.

– Jos saatavilla on maukkaita suomalaisia omenoita tai päärynöitä, suosi niitä. Ne antavat salaatille myös tervetullutta rapeutta.

– Jos käytät tofua, kaada suolattua, kiehuvaa vettä tofun päälle ja anna seistä 15 minuuttia ennen paistamista. Silloin tofu pysyy koossa, sillä muuten se helposti rikkoutuu ja tarttuu pannuun.

Anders Tegner

Anders on työskennellyt kokkina yli 30 vuotta. Hänen kokemuksensa ulottuu tasokkaista ravintoloista suurkeittiöihin ja elintarviketeollisuuden koekeittiöihin.

Andersin lähtökohta on valmistaa ruokaa alusta alkaen tuoreista raaka-aineista, mutta hän ymmärtää myös, että hyvään arkiruokaan tarvitaan joskus myös oikoteitä. Siksi hän haluaa jakaa tarinoita ruoanlaitosta ja vinkkejä hyvistä kastikkeista Blå Bandin blogissa.

Liitettävä resepti

Kiitos!

Kiitos yhteydenotostasi. Viestisi on saapunut kuluttajapalveluumme, käsittely voi kestää muutaman päivän. Kiitos kärsivällisyydestäsi.

Tilaa blogimme
Jaamme siellä helppoja ja nopeita reseptejä sekä erilaista tietoa ruoan valmistamisesta.