Pastasalaattia kolmella tavalla – hyvää myös seuraavana päivänä

Yksi omista suosikkiruoistani kesällä on pastasalaatti. Se on ruokaisa, helppo valmistaa ja sopii mainiosti evääksi kesäisille retkille. Muuntelumahdollisuuksia on lähes rajattomasti, ja kesän tuoreet vihannekset ja hedelmät sopivat erinomaisesti pastasalaattiin. Kokkimme Anders Tegnér on samaa mieltä ja innostuu rakentamaan kesäisiä pastasalaatteja kierre-, simpukka- ja pennepastasta.

Onko nälkä? Siirry suoraan reseptiin!

Kaikki urheilijat tietävät, että pastassa on paljon hiilihydraatteja. Pasta onkin yleinen tapa täydentää energiavarastoja ennen urheilusuoritusta. Pastaa kannattaa täydentää proteiinilla, jotta salaatista tulee ravitseva ateria. Proteiiniksi voi valita kanaa, kalaa, tofua, papuja, kananmunaa, halloumia tai muuta juustoa.

–Pastasalaattiin kannattaa myös lisätä jotain, jossa on kunnolla suutuntumaa. Esimerkiksi siemeniä, pähkinöitä, rouskuvia krutonkeja ja raakoja kasviksia, Anders Tegnér sanoo.

Salaatinlehtiä, pinaattia vai rucolaa?

Salaatinlehdet näyttävät kivoilta, mutta ne eivät aina ole paras valinta.

– Jos haluat säästää salaattia seuraavan päivän lounaaksi tai evääksi, lehtisalaatti ei ole hyvä valinta. Se muuttuu pehmeäksi ja veltoksi kastikkeen happojen vaikutuksesta. Vaikka tarjoaisit kastikkeen erikseen, pastaan lisätty öljy ja suola vaikuttavat samoin.

Jos haluat pastasalaattiin vihreitä lehtiä, Anders suosittelee sen sijaan pinaattia ja rukolaa, koska ne tuntuvat yhtä miellyttäviltä myös pehmenneinä.

Pastalajilla on merkitystä

Pastasalaatin pohja on tietenkin itse pasta. Onko pastalajilla väliä? Pasta kuin pasta, voisi ajatella. Oikeastaan sillä on jonkin verran merkitystä lopputuloksen kannalta. En ole esimerkiksi koskaan nähnyt pastasalaatissa spagettia tai tagliatellea.

– Tämä johtuu siitä, että sileä pasta ei ime itseensä makuja yhtä hyvin kuin simpukka-, kierre tai pennepasta, Anders Tegnér selittää.

Hänen henkilökohtainen suosikkinsa pastasalaatissa on strozzapreti, jossa on paljon taitoksia ja epäsäännöllisyyksiä ja johon öljyn ja kastikkeen maku tarttuu. Öljy on tärkeää pastasalaatissa, toteaa Anders.

– Öljy on tärkeä osa makua, joten kannattaa hemmotella itseään erityisen hyvällä oliiviöljyllä. Silloin salaatin seassa voi olla vain öljyä, ja kylmän, kermaisen kastikkeen voi tarjota erikseen. Kylmä kastike on täydellinen lisä, joka tuo pastasalaattiin maukasta kermaisuutta.

Pastasalaatti on täydellinen seuraavan päivän lounas

Pastasalaatti maistuu monessa tilanteessa, kuten piknikillä, kouluretkillä ja letkeiden kesäpäivien pikaruokana. Pastasalaatista riittää helposti myös seuraavan päivän lounaalle. Se on helppo valmistaa, edullista ja täyttävää.

– Se kuuluu luonnollisesti noutopöytään ja on hyvä lisuke grilliruoalle. Tarjoan usein pastasalaattia grilliruoan kanssa, Anders sanoo.

Kolme versiota pastasalaatista

Tänään Anders rakentaa kolme erilaista pastasalaattia:

  1. Välimerellinen salaatti, jossa on grillattua halloumia ja aurinkokuivattua tomaattia.
  2. Aasialainen salaatti, jossa on tofua, nopeasti wokattuja kasviksia sekä kalakastikkeesta, chilistä ja seesamiöljystä sekoitettua kastiketta.
  3. Hedelmäinen kanasalaatti, jossa on papaijaa ja mangoa.

Valitse mielellään lähellä kasvatettuja aineksia

Samalla Anders muistuttaa ajattelemaan myös kausiruokaa. Papaija ja mango ovat herkullisia, ja niitä voi todennäköisesti saada ympäri vuoden, mutta kannattaa miettiä myös lähiruokaa.

– Jos saatavilla on maukkaita suomalaisia omenoita tai päärynöitä, suosi niitä. Ne antavat salaatille myös tervetullutta rapeutta.

– Jos käytät tofua, kaada suolattua, kiehuvaa vettä tofun päälle ja anna seistä 15 minuuttia ennen paistamista. Silloin tofu pysyy koossa, sillä muuten se helposti rikkoutuu ja tarttuu pannuun.

Resepti: Pasta-halloumisalaatti

4 hengelle

4 annosta kypsennettyä jäähtynyttä pastaa

400 g halloumia

2 rkl oliiviöljyä

1 dl silputtua aurinkokuivattua tomaattia

1 kurkku viipaloituna

2 kiiloiksi leikattua punasipulia

Tuoretta basilikaa

  1. Kuutioi halloumi ja paista se oliiviöljyssä.
  2. Yhdistä kaikki salaattiainekset.
  3. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  4. Tarjoile kylmän kastikkeen kanssa, esim. Blå Band Greek Garlic & Herbs.

Resepti: Pasta-tofusalaatti

4 hengelle

4 annosta kypsennettyä jäähtynyttä pastaa

400 g tofua kuutioituna

Erilaisia kasviksia, kuten makeita herneitä, minimaissia, pinaattia ja kevätsipulia.

Kastike:

1 salottisipuli

1 valkosipulinkynsi

0,5-1 tl hienonnettua chiliä

1 rkl hienonnettua tuoretta korianteria

1,5 rkl kalakastiketta

1,5 rkl limettimehua

1,5 rkl sokeria

1 rkl öljyä

  1. Kuutioi tofu.
  2. Kuumenna puoli litraa kevyesti suolattua vettä kiehuvaksi ja kaada tofun päälle. Anna seistä 15 minuuttia.
  3. Laita kaikki kastikeainekset tehosekoittimeen ja sekoita sileäksi. Mausta suolalla, pippurilla ja chilillä.
  4. Paista tofu rapeaksi öljyssä ja valuta liika öljy pois.
  5. Sekoita pasta, tofu ja vihannekset kulhossa, kaada kastike päälle ja aseta salaatti lautasille.

Resepti: Pasta-kanasalaatti

4 hengelle

4 annosta kypsennettyä jäähtynyttä pastaa

300 g kanakuutioita tai tähteitä kokonaisesta grillatusta kanasta

2 dl kuutioitua papaijaa

2 dl kuutioitua mangoa

1 dl kuutioitua kurkkua

1 viipaloitu salottisipuli

8 cocktailtomaattia

Salaattilehtiä silputtuna. Valitse pinaatti tai rukola, niin salaatti pysyy hyvänä seuraavaan päivään.

1 rkl oliiviöljyä

2 tl valkoviinietikkaa

Tuoreita yrttejä

  1. Leikkaa kana sopivan kokoisiksi paloiksi tai käytä valmiita kanakuutioita.
  2. Sekoita kaikki ainekset suuressa kulhossa.
  3. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  4. Tarjoile kylmän kastikkeen kanssa, esimerkiksi Blå Band Samurai Red Pepper & Chili tai Hawaii Curry & Pineapple.

Teksti: Lars Wirtén

Valokuvat: Caroline Tengen

Varmista, että saat viestit Tegnérin resepteistä. Tilaa blogi!

Anders Tegnér

Anders on työskennellyt kokkina yli 30 vuotta. Hänen kokemuksensa ulottuu tasokkaista ravintoloista suurkeittiöihin ja elintarviketeollisuuden koekeittiöihin. Andersin lähtökohta on valmistaa ruokaa alusta alkaen tuoreista raaka-aineista, mutta hän ymmärtää myös, että hyvään arkiruokaan tarvitaan joskus myös oikoteitä. Siksi hän haluaa jakaa tarinoita ruoanlaitosta ja vinkkejä hyvistä kastikkeista Blå Bandin blogissa.