Näin teet virkistävän pirtelön – ja lapsellisia hampurilaisia

Mahtaako olla mitään virkistävämpää ja kesäisempää kuin jääkylmä pirtelö? Hieman epäreilusti unohdettu ja karkotettu pikaruokaloiden listoille – mutta varma kesämenestys sekä lapsille että aikuisille.

Anders Tegnér ryhtyy lapsenmieliseksi ja tekee avaruus-, pupu- ja sammakkohampurilaisia pirtelön seuraksi.

Pirtelö liittyy amerikkalaisen populaarikulttuurin voittokulkuun ympäri maailmaa 1950-luvulla. Mutta sen historia ulottuu pidemmälle. Pirtelöitä alkoi näkyä Yhdysvalloissa jo 1800-luvun lopulla. Mutta silloin se oli täysin erilainen juoma, jolla ei ollut juurikaan yhteistä tämän päivän jäätelöjuoman kanssa. Usein se sisälsi viskiä ja kananmunaa, ja sitä tarjoiltiin munatotin tyyppinä.

Jäätelö päätyi pirtelöön vuoden 1920 tienoilla, kun tehosekoitin keksittiin, mutta laajemmin se löi itsensä läpi jäähdytys- ja pakastusteknologian läpimurron yhteydessä 1930-luvun lopulla. Jäätelöä sisältävää pirtelöä kutsuttiin silloin “huurteiseksi”, mutta 1950-luvulla jäätelö oli jo luonnollinen osa pirtelöä. Siitä lähtien pirtelö on koostunut kolmesta perusaineksesta: maidosta, jäätelöstä sekä marjoista, hedelmistä tai esimerkiksi suklaasta.

Annostele jäätelöä runsaalla kädellä

Kokkimme Anders Tegnérin mielestä onnistuneen pirtelön salaisuus piilee koostumuksessa.

Pirtelön pitää olla on kuplivaa ja samalla ihanan tiivistä ja kylmää.

Andersin perusvinkki on, että pirtelön perustana käytetään mieluiten oikeaa kermajäätelöä.

– Älä sekoita liian kauan, muuten pirtelöstä tulee liian löysää ja lämmintä.

Muiden ainesten suhteen voi käyttää vapaasti luovuutta. Periaatteessa mitä vain aineksia voi käyttää omien makumieltymysten mukaan.

– Kesäsuosikkini on mansikkapirtelö, ja sitten parannan makua käyttämällä sekä mansikkajäätelöä että tuoreita mansikoita. Muita makusuosikkejani ovat suklaa/banaani ja mustikat.

Muista viimeistely

Lasissa tarjoillusta pirtelöstä tulee vielä herkullisempi ja houkuttelevamman näköinen, jos sen päällä on jotain maukasta, kuten murskattuja kaura- tai suklaakeksejä, erilaisia strösseleitä tai suklaalastuja.

– Mansikkapirtelöä varten sulatan valkosuklaata, johon kastan lasien reunat ja koristelen strösselillä. Hieno ja helppo yksityiskohta.

Yllätä alkoholittomana juomana

Pirtelö on mukava ja yllättävä alkoholiton vaihtoehto illallista edeltäville juomille. Tarjoa se pienehköstä lasista, sillä muuten on suuri vaara, että vieraasi ovat täynnä jo ennen kuin he ovat ehtineet istua pöytään.

– Minusta pirtelö on myös hieno ateriajuoma kesällä, Anders sanoo.

Lapselliset hampurilaiset

Mikä olisikaan parempi tarjottava pirtelön kylkeen kuin hampurilaiset? Anders on saanut lapsekkaan inspiraation mansikkapirtelöstä ja alkaa luoda hauskoja hampurilaisia grillin äärellä odottaville lapsille. Hammastikkuun keihästetyistä vihreistä chilitäytteisistä oliiveista syntyvät avaruusolion silmät, pituussuunnassa höylätystä kurkunpalasta pelottavan sammakon kieli ja kahdesta salaattilehdestä pupun korvat.

– Tähän ei kulu montaa ylimääräistä minuuttia, mutta lapset ilahtuvat sitäkin enemmän, Anders sanoo nauraen samalla, kun onnistuu saamaan sammakkohampurilaisen kurkkukielen paikalleen.

Salli siis tänä kesänä itsellesi hieman lapsenmieltä ja nostalgiaa. Ota käyttöön tehosekoitin, jäätelö, maito ja sesongin marjat ja irrottele grillin äärellä yhdessä muiden lapsenmielisten kanssa!

Anders Tegner

Anders on työskennellyt kokkina yli 30 vuotta. Hänen kokemuksensa ulottuu tasokkaista ravintoloista suurkeittiöihin ja elintarviketeollisuuden koekeittiöihin.

Andersin lähtökohta on valmistaa ruokaa alusta alkaen tuoreista raaka-aineista, mutta hän ymmärtää myös, että hyvään arkiruokaan tarvitaan joskus myös oikoteitä. Siksi hän haluaa jakaa tarinoita ruoanlaitosta ja vinkkejä hyvistä kastikkeista Blå Bandin blogissa.

Liitettävä resepti

Kiitos!

Kiitos yhteydenotostasi. Viestisi on saapunut kuluttajapalveluumme, käsittely voi kestää muutaman päivän. Kiitos kärsivällisyydestäsi.

Tilaa blogimme
Jaamme siellä helppoja ja nopeita reseptejä sekä erilaista tietoa ruoan valmistamisesta.