Kevyesti graavattua grillattua lohta chilimausteen ja grillatun sitruunan kera

Kevyesti graavattu kokonainen grillattu lohifilee on helppo resepti onnistuneeseen kesäillalliseen grillin äärellä. Kalasta tulee maukkaampaa, kun sitä graavataan ensin. Lisää mausteisuutta ja makua chilihiutaleilla ja grillatuilla sitruunoilla!

Kun grillaat kokonaista lohifilettä, on hyvä grillata epäsuoraan eli ei aivan hiilloksen yläpuolella, ja kannen alla.

– Tähän on saatavilla erityisiä koreja, joihin grillihiili laitetaan, mutta hiiltä voi myös työntää grillin molemmille puolille. Jos käytät koreja, sinun on sytytettävä hiili piippusytyttimessä, jotta voit sitten kaataa hehkuvan hiilen koreihin, Anders Tegnér selittää sytyttäessään hiiliä.

Anders käyttää tavallista grillihiiltä (tietenkin FSC-merkittyä!). Luulin itse, että epäsuorassa grillaamisessa käytetään brikettejä.

– Jos grillaat kauan, kuten yleensä epäsuorassa grillauksessa, sinun tulee käyttää brikettejä. Mutta lohi on ritilällä vain puolisen tuntia, ja silloin hiili on parempi vaihtoehto.

Seisotko jo grillin luona? Siirry suoraan reseptiin!

Graavaa lohi kevyesti ennen grillaamista

Kalan graavaaminen on helppo tapa saada esiin sekä maku että koostumus. Graavaamiseen on kaksi tapaa: suolaliemi tai kuivasuolaus. Suolaliemessä graavaamisessa riittää, että graavaat puolen tunnin ajan. Kuivasuolaus tarkoittaa, että ripottelet vain suolaa kalan päälle ja annat sen graavautua tunnin pari ennen kuin laitat kalan grilliin.

Voitele nahkapuolelle öljyä ennen kuin laitat lohen grilliritilälle. Laita sitten kansi päälle ja säädä ilmanottoa grillin lämmön mukaan.

– Jos grilli on todella kuuma, kun lisäät lohen, voit aloittaa täysin suljetuilla venttiileillä, jotka avaat minuutin tai parin jälkeen, Anders neuvoo.

Mausta grillattu lohi

Tietenkin lohi on myös maustettava – mutta mausta vasta sitten, kun lohi on melkein valmis.

– Haluan hieman tulisuutta ja luonnetta makuun, joten ripottelen sen päälle chilihiutaleita, pyöräytän päälle muutaman kierroksen mustapippurimyllystä ja laitan päälle yrttejä kuten rakuunaa ja oreganoa.

Käytä tuoreita yrttejä, niin ihana ruokahalua herättelevä tuoksu leviää juuri sopivasti ennen tarjoilua. Anders lisää grilliin myös sitruunanpuolikkaita, kunnes niiden pinta on kullanruskea. Lämpö saa sitruunan pinnan karamellisoitumaan, mikä tuo makeutta happamuuden keskelle. Ajatuksena ei kuitenkaan ole syödä sitruunoita kokonaisina.

– Purista grillattu sitruuna kalan päälle tarjoilun yhteydessä. Grillaaminen antaa sitruunalle hieman pehmeämmän ja pyöreämmän maun. Ei haittaa, vaikka sitruunan pinta palaisi. Sitruunasta käytetään mehu, Anders selittää.

Grillaa valkosipuli aiolia varten

Anders tarjoilee kevyesti graavatun grillatun lohen lämpimän perunasalaatin ja aiolin kera. Jos et käytä valmista aiolia, kuten Blå Band Aioli Garlic & Mayo, Andersin vinkki on grillata kokonainen valkosipuli lohen kanssa.

– Grillattu valkosipuli antaa paljon pehmeämmän ja pyöreämmän maun kuin raaka. Leikkaa pohja pois ja aseta kokonainen valkosipuli suoraan ritilälle. Ota valkosipuli grillistä kymmenen minuuttia ennen kuin lohi on valmis ja kaada päälle aioli.

Apua – ritilä on ruosteessa!

Et ole suinkaan ensimmäinen, joka nostaa grillin kantta ja kohtaa surullisen näyn: ruosteinen grilliritilä, kenties hieman palaneita mustia ruoantähteitä edellisen grillaamisen jäljiltä. Ritilä näyttää siltä, ettei sitä pelasta enää mikään. Mikä avuksi? Ja mitä voit tehdä, jottei sama toistu? Anders Tegnér tietää tarkalleen, miten tilanne ratkaistaan nopeasti. Tarvitset vain sipulin ja öljyä:

 1. Sytytä grilli.
 2. Laita likainen, ruosteinen ritilä paikalleen. Odota ja anna grillin lämmetä kunnolla kuumaksi.
 3. Harjaa kuuma grilli puhtaaksi kunnon grilliharjalla.
 4. Laita haarukkaan puolikas sipuli, kasta se öljyssä ja hiero ritilään. (Varo grillistä leimahtavia liekkejä!) Öljyn ja sipulin yhdistelmä varmistaa, ettei ruoka tartu kiinni ritilään.
 5. Nyt olet valmis grillaamaan!

Andersin yleiset grillivinkit

 1. Ritilän täytyy aina olla kuuma ennen kuin nostat ruoan grilliin.
 2. Odota, että hiilet hehkuvat ja niiden pinnalle on muodostunut harmaa tuhka ennen kuin laitat ruoan grilliin.
 3. Jos grillaat suoraan liekillä, sen pitää olla riittävän kuuma. Pidä kättä suoraan ritilän yläpuolella. Lämmön pitää olla niin kova, että haluat ottaa käden heti pois.
 4. Jos et käytä kaasugrilliä, valitse kannellinen hiiligrilli, jotta lämpötilaa voi säädellä grillauksen aikana.
 5. Käytä tukevia grillivälineitä, joissa on kunnon kahvat: paistinlasta ja pihdit ovat tärkeimmät välineet.
 6. Varmista, että grillin läheisyydessä on laskutilaa.

Kun grillaus on päättynyt

 1. Puhdista ritilä niin, että et seuraavalla kerralla taas kohtaa ankeita ruoantähteitä. Harjaa grilli puhtaaksi kuumana.
 2. Anna hiilien palaa loppuun grillauksen jälkeen.
 3. Kun grilli on jäähtynyt, peitä se sadesuojalla.
 4. Ennen seuraavaa grillauskertaa grillistä täytyy tyhjentää hiilet, jotta ilma pääsee kiertämään kunnolla.
  1.  

Anders Tegner

Anders on työskennellyt kokkina yli 30 vuotta. Hänen kokemuksensa ulottuu tasokkaista ravintoloista suurkeittiöihin ja elintarviketeollisuuden koekeittiöihin.

Andersin lähtökohta on valmistaa ruokaa alusta alkaen tuoreista raaka-aineista, mutta hän ymmärtää myös, että hyvään arkiruokaan tarvitaan joskus myös oikoteitä. Siksi hän haluaa jakaa tarinoita ruoanlaitosta ja vinkkejä hyvistä kastikkeista Blå Bandin blogissa.

Liitettävä resepti

Kiitos!

Kiitos yhteydenotostasi. Viestisi on saapunut kuluttajapalveluumme, käsittely voi kestää muutaman päivän. Kiitos kärsivällisyydestäsi.

Tilaa blogimme
Jaamme siellä helppoja ja nopeita reseptejä sekä erilaista tietoa ruoan valmistamisesta.