Hellepäivien ihana kesäsalaatti

Ihana kesäsalaatti sopii yhtä hyvin nautittavaksi parvekkeella kuin kesämökin kuistilla, oli sitten leuto kesäkuun ilta tai heinäkuun hellepäivä. Molempina tekee mieli jotain kevyttä. Elimistö kaipaa nestettä, kivennäisaineita ja vitamiineja, joita salaatissa on runsaasti.

Ruokaisat salaatit ovat suosionsa huipulla

Vihreän terveystrendin myötä salaattibaareja on alkanut putkahdella esiin eri paikoissa. Tuoreen ja herkullisen salaatin voi koota itsekin nopeasti, mikä on hienoa erityisesti, koska energiatasot laskevat usein lämpötilan noustessa.

Kun pohjana on vihreä salaatti, saa rapean, raikkaan ja ihanan kesäsalaatin. Tavallisin valinta on jäävuorisalaatti, joka on kestävää, rapeaa ja edullista.

– Jos haluat salaatille hieman enemmän luonnetta, omia suosikkejani on esimerkiksi babypinaatti, johon on sekoitettu vähän rucolaa, vinkkaa kokkimme Anders Tegnér. Hän valitsee päivän salaatiksi oman versionsa ranskalaisklassikosta, nizzansalaatista. Se on ruokaisa salaatti, joka sisältää varhaisperunaa ja tonnikalaa.

– Jos haluaa tehdä pääruoaksi soveltuvan ruokaisan salaatin, vihreä salaatti kaipaa kaverikseen esimerkiksi perunaa, pastaa tai kokojyvää, Anders toteaa.

Kastike ennen tarjoilua

Jotta salaatti saa kunnolla makua, kastike kannattaa Andersin mukaan lisätä ennen tarjoilua.

– Aloita lisäämällä kasviksiin hieman kastiketta, esimerkiksi öljyä, viinietikkaa ja ehkä yrttejä, ja sekoita sitä salaattia rakentaessa. Salaatti ei saa kuitenkaan seistä liian kauan kastikkeen lisäämisen jälkeen, koska happo alkaa hajottaa herkkiä salaatinlehtiä. Muista laittaa kastiketta myös tarjolle, koska osa ruokailijoista haluaa salaattiinsa runsaasti kastiketta.

Jos et pidä tonnikalasta, voit korvata sen grillatulla kanan rintafileellä, lämminsavulohella tai ruokaisalla juustolla, esimerkiksi halloumilla, feta- tai vuohenjuustolla.

– Vuohenjuusto on hieno yhdistelmä esimerkiksi punajuuren kanssa.

Käytä mansikoita tai muita marjoja

Koostaessasi omaa salaattiasi kannattaa miettiä esimerkiksi koostumusta ja rakennetta. Lisää päälle krutonkeja, pähkinöitä, siemeniä tai rapeaa pekonia. Jos salaattiin tulee kovia raaka-aineita, kuten kevätvihanneksia, niitä kannattaa tasapainottaa pehmeillä raaka-aineilla, kuten avokadolla tai pohjoismaisilla kausituotteilla, esimerkiksi mansikoilla. Marjat ylipäänsä ovat aliarvostettu kesäsalaattien ainesosa, Anders huomauttaa.

Mansikat sopivat salaattiin erinomaisesti, niitä ei tarvitse säästellä pelkästään jälkiruokaan. Ne antavat salaattiin makeutta ja pehmeyttä. Kesän mustikat ja vadelmat ovat myös herkullisia ja terveellisiä salaatin raaka-aineita. Niitä ei turhaan kutsuta superruoaksi

Hemmottelua jälkiruoalla

Mansikoista puheen ollen. Kun pääruoaksi on salaattia, itseään voi hemmotella myös herkullisella jälkiruoalla. Anders alkaa suorastaan loistaa ja tunnelmoida.

– Jos minulle annettaisiin vapaat kädet, kuutioisin ananasta, paistaisin sen ja maustaisin mustapippurilla ja chilillä. Ananas laitetaan jälkiruokakulhoon ja sen päälle lisätään valkosuklaamoussea.

– Jos tämä tuntuu liian työläältä, kannattaa ottaa pakastimesta hyvää jäätelöä ja tarjoilla se salaatista yli jääneiden marjojen kanssa.

Anders Tegner

Anders on työskennellyt kokkina yli 30 vuotta. Hänen kokemuksensa ulottuu tasokkaista ravintoloista suurkeittiöihin ja elintarviketeollisuuden koekeittiöihin.

Andersin lähtökohta on valmistaa ruokaa alusta alkaen tuoreista raaka-aineista, mutta hän ymmärtää myös, että hyvään arkiruokaan tarvitaan joskus myös oikoteitä. Siksi hän haluaa jakaa tarinoita ruoanlaitosta ja vinkkejä hyvistä kastikkeista Blå Bandin blogissa.

Liitettävä resepti

Kiitos!

Kiitos yhteydenotostasi. Viestisi on saapunut kuluttajapalveluumme, käsittely voi kestää muutaman päivän. Kiitos kärsivällisyydestäsi.

Tilaa blogimme
Jaamme siellä helppoja ja nopeita reseptejä sekä erilaista tietoa ruoan valmistamisesta.