Espanjalainen gazpacho lämpimiin kesäpäiviin

Kylmät keitot sopivat mainiosti välipalaksi tai kevyeksi lounaaksi lämpiminä päivinä. Pohjoismaissa marjakeitot, kuten mustikka- ja mansikkakeitto ovat suosittuja klassikoita. Espanjalaiset rakastavat virkistävää gazpachoaan, kylmää tomaattikeittoa josta on olemassa useita eri muunnelmia. Yksinkertaisempi salmorejo on oma suosikkini.

Espanjalaisen kylmän tomaattikeiton eli gazpachon juuret ovat maan eteläisimmässä osassa Andalusiassa. Keitosta on olemassa useita erilaisia reseptejä ja muunnelmia, mutta pohja koostuu useimmiten tuoreesta tomaatista, kurkusta, valkosipulista ja oliiviöljystä. Pohjaan voit lisätä melkein mitä tahansa haluat omien mieltymystesi perusteella. Usein käytetään paprikaa, mutta keitosta on olemassa myös muunnelmia, joissa käytetään esimerkiksi kinkkua. Itse pidän eniten kokonaan kasvispohjaisesta keitosta, jonka päällä on leipäkuutioita.

Jotkut käyttävät leipää osana keittoa, mutta silloin kyseessä on pikemmin toinen espanjalainen kylmä keitto, joka on mielestäni vieläkin herkullisempi: salmorejo. Sen pohja koostuu kostutetusta leivästä, tuoreista tomaateista, valkosipulista, sherryviinietikasta ja oliiviöljystä ja se tarjoillaan pieniksi paloiksi pilkotun kananmunan kanssa. Kuin gazpacho, mutta hieman yksinkertaisempi.

Ole varovainen valkosipulin kanssa

Jos sinulla on erittäin hyvää oliiviöljyä, voit antaa sille suuren roolin sekä salmorejossa että gazpachossa. Mutta koska gazpacho sisältää yleensä enemmän ainesosia, oliiviöljyn maku tulee paremmin esiin salmorejossa.

Vaikka rakastan valkosipulia, mielestäni sitä tulee käyttää varovaisesti gazpachossa, koska sitä käytetään keitossa raakana. Mausta tulee helposti liian hallitseva ja jos raakaa valkosipulia on liikaa, voit saada vatsanpuruja.

Kukkakaaliriisi antaa pohjoismaista vivahdetta

Yksi vinkki on lisätä paistettua tai raakaa kukkakaaliriisiä eli raastettua kukkakaalia oliiviöljyyn ja sekoittaa se gazpachon joukkoon. Kukkakaali tekee keitosta täyteläisemmän ja ruokaisamman ja antaa sille pohjoismaisen vivahteen.

Tarjoile keitto kulhossa ja lisää päälle leipäkuutioita ja yrttejä. Tai mikset tarjoilisi sitä juhlavasti drinkin tavoin? Kaada gazpacho lasiin ja tarjoile se varsisellerin kera à la Bloody Mary. Juhlat voivat alkaa!

Anders Tegner

Anders on työskennellyt kokkina yli 30 vuotta. Hänen kokemuksensa ulottuu tasokkaista ravintoloista suurkeittiöihin ja elintarviketeollisuuden koekeittiöihin.

Andersin lähtökohta on valmistaa ruokaa alusta alkaen tuoreista raaka-aineista, mutta hän ymmärtää myös, että hyvään arkiruokaan tarvitaan joskus myös oikoteitä. Siksi hän haluaa jakaa tarinoita ruoanlaitosta ja vinkkejä hyvistä kastikkeista Blå Bandin blogissa.

Liitettävä resepti

Kiitos!

Kiitos yhteydenotostasi. Viestisi on saapunut kuluttajapalveluumme, käsittely voi kestää muutaman päivän. Kiitos kärsivällisyydestäsi.

Tilaa blogimme
Jaamme siellä helppoja ja nopeita reseptejä sekä erilaista tietoa ruoan valmistamisesta.