"Valitse ruokia, joilla on erilainen rakenne ja maku. Älä tarjoa liian montaa erilaista vaihtoehtoa, sillä se on turhan sekavaa vieraille ja vie paljon aikaa"
- Anders sanoo ja ehdottaa kolmea sormiruokaa, joilla kullakin on oma luonteensa
- Yksi naposteltava, joka on rakenteeltaan hieman kiinteämpi ja rapeampi ja tarjoaa hyvän vastapainon kuplivalle juomalle.
- Toinen tarjottava, joka on kermaisempi ja kevyesti hapan.
- Yksi makea sormiruoka, joka tasapainottaa suolaisuutta. Makeus on kutsuvaa, ja yhdessä suolaisen kanssa se avaa sekä makuhermot että tunnelman.
Tämän filosofian mukaisesti Anders päättää tarjota
Mandolin – en väl värd investering
Anders valitsee friteerattaviksi juureksiksi palsternakan, punajuuren, keltajuuren ja porkkanan. Saadakseen tasaisia, täydellisiä viipaleita hän käyttää mandoliinia, joka on kätevä keittiöväline ja loistava vaihtoehto veitselle tai juustohöylälle.
– Yksinkertainen mandoliini maksaa noin parikymmentä euroa ja antaa mahdollisuuden leikata eri paksuisia viipaleita, toisin kuin juustohöylä. Mandoliini on terävämpi ja antaa paljon siistimmän lopputuloksen – erittäin kannattava sijoitus keittiöön, Anders sanoo.
Öljyn on oltava tarpeeksi kuumaa
Friteeraus on helppoa, et tarvitse friteerauskeitintä tai muuta erityistä työkalua.
– Minä friteeraan aina kattilassa. Varmista vain, että käden ulottuvillasi on kansi siltä varalta, että öljy syttyisi palaamaan. Digitaalisen lämpömittarin käyttö helpottaa oikean lämpötilan seurantaa.
Kaada kattilaan runsaasti öljyä, litra on yleensä sopiva määrä. Säädä levy riittävän kuumaksi, öljyn lämpötilan pitäisi nousta 180 asteeseen. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, katso, miltä juurekset näyttävät. Niiden pitäisi sihistä ja kuplia kunnolla. Jos öljy ei ole riittävän kuumaa, friteeraus kestää liian kauan. Silloin juureksilla on aikaa imeä liikaa öljyä, ja lastuista tulee liian rasvaisia. Kahden tai kolmen minuutin friteeraus pitäisi riittää.
– Jos tämä tuntuu sinusta liian hankalalta tai aikaa vievältä, voit ostaa pari pussia valmiita juureslastuja, Anders sanoo nauraen.
Kastikeainekset antavat dipille makua
Tarjoile erilaisilta lautasilta
Tätä kirjoitettaessa vuonna 2020 aikaa leimaa koronapandemia, minkä vuoksi me tietysti tarjoilemme sormiruoat omilta lautasilta tai kulhoilta. Vaikka laittaisimme hammastikkuja sormiruokiin, tarjoamme silti ruoat lautasilla. Mikään ei estä tekemästä näin myös tulevina vuosina. Se on mukavaa, näyttää siistiltä ja menekin suunnitteleminen on helpompaa. Myös kirpputoreilta tai nettikirpputoreilta voi löytää erilaisia pieniä lautasia tai kulhoja naposteltavia varten. Voit yhdistellä niitä vapaasti ja antaa kirpparilöydöistä tulla puheenaihe uudenvuodenaaton juhlissa!
Anders Tegner
Anders on työskennellyt kokkina yli 30 vuotta. Hänen kokemuksensa ulottuu tasokkaista ravintoloista suurkeittiöihin ja elintarviketeollisuuden koekeittiöihin.
Andersin lähtökohta on valmistaa ruokaa alusta alkaen tuoreista raaka-aineista, mutta hän ymmärtää myös, että hyvään arkiruokaan tarvitaan joskus myös oikoteitä. Siksi hän haluaa jakaa tarinoita ruoanlaitosta ja vinkkejä hyvistä kastikkeista Blå Bandin blogissa.