Pandemia on saanut monet työskentelemään kotona, minkä ennustetaan jatkuvan myös rajoitusten hellittämisen jälkeen. Tämän takia arkiruokaa on suunniteltava huolellisemmin. Tee illallinen, josta saa hyvän lounaan seuraavana päivänä. Jos ruoka on helppo uudistaa seuraavana päivänä, lounastauko tuntuu heti hauskemmilta. Tässä saat yhdeksän konkreettista vinkkiä arkiruoan suunnitteluun.
Hungrig? Gå direkt till recepten!
Suunnittelu on kaiken A ja O, jotta työ sujuu kotikeittiössä etkä stressaannu kotitöistä, lasten viemisistä ja hakemisista sekä muista puuhista töiden tai opiskelun ohella. Jos et ole juuri nyt työelämässä, on tärkeämpää kuin koskaan suunnitella ostokset huolella.
Kotilounas voidaan aina ratkaista pakasteiden tai kylmien valmisruokien avulla. Mutta pidemmän päälle se on ehkä vähän tylsää ja epätaloudellista. Fiksumpaa, edullisempaa ja parempaa saa suunnittelemalla illallisen niin, että samalla syntyy seuraavan päivän lounas.
Kanasta ja lohesta saa ruokaa moneksi päiväksi
Jotkin ruoat ja raaka-aineet sopivat paremmin kuin toiset arkiruoan suunnitteluun. Kokonaisesta, paahdetusta tai grillatusta kanasta ja kokonaisena paistetusta lohesta syntyy ruokaa useaksi päiväksi. Tähteistä voi helposti tehdä piirakan tai salaatin herkulliseksi lounaaksi. Pastasta tulee helposti salaattia tai gratiinia seuraaviksi päiviksi.
Lihapullista syntyy monenlaista
Liha- tai kasvispyöryköitä kannattaa tehdä iso annos ja muunnella niitä eri tavoin viikon mittaan. Osta kilo jauhelihaa ja tee pyöryköitä maalaishenkiselle, perinteiselle sunnuntai-illalliselle, jota arvostavat perheessä kaikenikäiset: lihapullat, keitetyt perunat, puolukkahillo ja kermakastike.Tai kokeile linsseistä ja kaurasta valmistettua kasvisversiota.
Pyörykät ovat erinomaisia tomaattikastikkeessa maanantaipastaa varten ja täyttävissä lounasvoileivissä tiistaina. Tai tee wrap falafel-rullan tapaan liha- / kasvispyöryköistä ja laita lisukkeeksi punajuurisalaattia.
9 vinkkiä arkiruoan suunnitteluun
- Tee viikon ruokalista, jonka mukaan voit tehdä ostokset kerran tai kahdesti viikossa.
- Suunnittele lounaat ruoantähteistä ja erilaisista muunnelmista.
- Vaihtele ainesosia ja yritä laittaa joka viikko vähintään yksi kala- tai kasvisruoka.
- Ajattele kasvisruokaa ruokalistan luonnollisena vaihtoehtona, ei sellaisena, että jostakin pitää luopua.
- Jätä yksi viikon ruokalaji avoimeksi valitaksesi, mitä kaupassa on: tarjoukset, kausi, tuoreus.
- Jos syntyy suunnittelemattomia tähteitä, priorisoi ne sen sijaan, että pysyisit tiukasti viikkolistassa. Vaihtoehtoisesti voit pakastaa tähteet ja käyttää ne lounaaksi myöhemmin.
- Älä tee ostoksia nälkäisenä. Se tulee kalliiksi, koska silloin tulee helposti napatuksi mukaan tarpeettomia makeisia ja välipaloja.
- Ota kauppaan omat ruokakassit.
- Rakenna perusruokavarasto. Pidä aina kotona sipulia, laaja valikoima mausteita, murskattuja tomaatteja, papuja, linssejä, muutamia erilaisia pakastettuja aineksia / ruokia ja joukko kuivattuja kastikkeita ja keittoja, jotka pelastavat ruoanlaittajan hädässä.
Anders Tegner
Anders on työskennellyt kokkina yli 30 vuotta. Hänen kokemuksensa ulottuu tasokkaista ravintoloista suurkeittiöihin ja elintarviketeollisuuden koekeittiöihin.
Andersin lähtökohta on valmistaa ruokaa alusta alkaen tuoreista raaka-aineista, mutta hän ymmärtää myös, että hyvään arkiruokaan tarvitaan joskus myös oikoteitä. Siksi hän haluaa jakaa tarinoita ruoanlaitosta ja vinkkejä hyvistä kastikkeista Blå Bandin blogissa.