Tegnérin reseptit: Tarjoile perjantaitacot uudella tavalla – muffinsseina!

Perjantaitacoista tai -pizzasta on tullut monelle tuttu tapa. Aloitamme viikonlopun syömällä koko perheelle maistuvaa helppotekoista ruokaa. Eikä ihme, sillä kuka kieltäytyisi herkullisista tacoista? Kokeile uutta tapaa nauttia tacoista ja yllätä perhe paistamalla ne muffinssivuoissa! Se on inspiroivaa ja erilaista, muttei yhtään sen vaikeampaa.

Jos olet jo nyt kovin nälkäinen, siirry suoraan reseptiin!

Tacoista on tullut yhteisnimitys meksikolaiselle ruoalle, joka tarjoillaan erilaisiin tortilloihin eli maissi- tai vehnäjauhoista leivottuihin pehmeisiin ohuisiin leipiin käärittynä.

Oikeastaan tacoilla viitataan kuivatuista tortilloista valmistettuihin täytettyihin tacokuoriin. Ne ovat tortilloja pienempiä ja muistuttavat enemmän sormiruokaa, ja niiden täytteitä voi vaihdella monin eri tavoin.

Burrito – suosittu perjantaiklassikko

Burritot ovat kenties yleisin ja suosituin muunnelma tacoista. Niitä nautitaan rennon perjantaifiiliksen laskeutuessa valtakunnan ylle. Burritot ovat tortillarullia, joiden täytteenä on yleensä tacomausteella maustettua jauhelihaa, salaattia, kurkkua, tomaattia, maissia ja juustoa, ja jotka tarjoillaan jonkinlaisen tacokastikkeen tai guacamolen kera.

Fajita ja enchilada

Tacoperheeseen kuuluu vielä kaksi yleistä lajia: fajita ja enchilada.

Fajita muistuttaa burritoa, mutta leipä on pienempi. Fajita on molemmista päästä avoin. Enchiladat maistuvat mainiosti myös seuraavana päivänä, jolloin ne voidaan maustaa edellisenä päivänä käyttämättä jääneellä tacotäytteellä tai pastakastikkeella. Enchiladat ovat täytettyjä tortillarullia, jotka laitetaan uunivuokaan ja paistetaan juustolla kuorrutettuina uunissa. Niiden kylkeen saatetaan lisätä hieman ylimääräistä kastiketta. Enchiladat syödään veitsellä ja haarukalla.

Tacomuffinssit – hauska tapa syödä tacoja!

Kokkimme Anders Tegnér esittelee tässä viidennen tavan tehdä tacoja: tacomuffinssit! Ei, ne eivät ole leivonnaisia. Mutta laittamalla pieniä tortilloja muffinssivuokiin, täyttämällä ne ja paistamalla ne uunissa saat hauskan, yllättävän ja sopivan kokoisen version, joka sopii kaikille vatsoille ja suille. Tarjoillaan esimerkiksi suosikkisarjan yhteydessä!

Vinkki! Korvaa tacomauste Blå Band Texmex – tai Mexican-Padalla. Silloin tarjoilet tacosi teksasilaisella ja pohjois-meksikolaisella tavalla eli täyttämällä tacot jauheliha-riisi-papuseoksella. Kasvisversion saat korvaamalla jauhelihan kasviproteiinilla.

Resepti

Tacomuffinssit

4 hengelle

400 grammaa naudanjauhelihaa/kanan jauhelihaa/kasviproteiinia

8 kpl pientä tortillaa

1 pussi Blå Band Texmex Pata -mausteseosta

Vettä mausteseoksen ohjeiden mukaan

1 purkki maissia/200 g pakastemaissia

2 tomaattia

150 g juustoraastetta

  1. Taita pienet tortillat varovasti metalliseen muffinssivuokaan.
  2. Valmista Blå Band TexMex- tai Mexican-pata pakkauksen ohjeiden mukaan.
  3. Täytä vuoat TexMex-tai Mexican-pataseoksella.
  4. Lisää päälle maissia, pieniksi paloiksi pilkottuja tomaatteja ja juustoraastetta.
  5. Paista uunissa 200°:n lämpötilassa noin 10 minuuttia.
  6. Tarjoa heti maukkaiden kastikkeiden, kuten täyteläisen guacamolen kera.

Täyteläinen guacamole

4 hengelle

2 kpl kypsää avokadoa

1-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 tl sitruunamehua

1 dl ranskankermaa (crème fraiche)

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

Paras kotitekoinen tacomauste

Haluatko kokeilla oman tacomaustesekoituksen tekemistä? Se on helppoa!

2 rkl paprikajauhetta

1 rkl sipulijauhetta

1 rkl valkosipulijauhetta

1 tl suolaa

1 rkl muscovadosokeria

1 rkl kuminaa

1 maustemitallinen cayennepippuria

1 maustemitallinen chilijauhetta

1 tl oreganoa

0,5 tl rouhittua mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset ja laita ne ilmatiiviiseen purkkiin. Tällä määrällä maustat noin 750-1000 g jauhelihaa omien mieltymystesi mukaan.

Varmista, että saat viestit Tegnérin resepteistä. Tilaa blogi!

Teksti: Lars Wirtén

Valokuvat: Caroline Tengen

Anders Tegnér

Anders on työskennellyt kokkina yli 30 vuotta. Hänen kokemuksensa ulottuu tasokkaista ravintoloista suurkeittiöihin ja elintarviketeollisuuden koekeittiöihin. Andersin lähtökohta on valmistaa ruokaa alusta alkaen tuoreista raaka-aineista, mutta hän ymmärtää myös, että hyvään arkiruokaan tarvitaan joskus myös oikoteitä. Siksi hän haluaa jakaa tarinoita ruoanlaitosta ja vinkkejä hyvistä kastikkeista Blå Bandin blogissa.