Kermainen one pot -pasta on kätevä lounas tai retkieväs

Tomaatti- tai kermapohjainen one pot -eli yhden pannun pasta on kuin tehty nopeaksi arkiruoaksi tai talviretken eväsrasian täytteeksi. Koko ateria valmistuu kätevästi yhdessä kattilassa, mikä säästää aikaa, vaivaa ja tiskiä. Helppo ja nopea one pot -pasta sopii myös täydellisesti ruokatermokseen, kun lähdet retkelle talvisiin maisemiin.

Niin kutsutuissa one pot -eli yhden pannun tai padan ruokalajeissa käytetään vain yhtä valmistusastiaa, joten ateria on valmis tarjoiltavaksi suoraan liedeltä. Tässä ei sinänsä ole mitään uutta, vaikka one pot -valmistus onkin nyt trendikästä. Klassisia yhden pannun ruokia ovat risotot, paellat ja pyttipannu (jos pärjäät ilman paistettua kananmunaa). Myös pataruoat, joissa perunat tai pavut kypsennetään lopuksi samassa astiassa, ovat esimerkkejä yhden pannun ruoista.

Pastan kypsentäminen kastikkeen seassa muiden raaka-aineiden kanssa on lisännyt suosiotaan viime vuosina. Syy on helppo ymmärtää: ruoanlaitto on helppoa ja nopeaa, ja tiskin määrä vähenee.

– Pastasta keitettäessä irtoava tärkkelys suurustaa kastikkeen ja antaa sille täyteläisen koostumuksen, Anders Tegnér selittää.

Currykastikkeella makua ja täyteläisyyttä

Yksi kätevä tapa tehdä yhden pannun ruokaa on käyttää apuna kastikeainesta, joka antaa ruoalle makua ja koostumusta. Kana ja currykastike ovat klassinen yhdistelmä. Currykastike tekee one pot -pastasta ihanan täyteläisen ja viimeistelee raaka-aineet ateriaksi. Katso resepti tekstin lopusta.

Helposti tomaateista

Toinen yhden pannun ruoaksi hyvin sopiva pasta on spagetti tomaattikastikkeella. Mutta miksi pelkkä tomaattikastike – eikö se ole vähän tylsä?

– Ei lainkaan. Ruoka on erinomaisen herkullinen juuri siksi, että maut ovat niin yksinkertaiset, Anders sanoo murskatessaan valkosipulinkynnet kevyesti kokkiveitsellä ennen niiden silppuamista tekstin lopussa löytyvän reseptin mukaisesti.

Viisi vinkkiä retkelle

Kuten edellä todettiin, one pot -pasta sopii täydellisesti myös retkelle ja ulkoiluun. Pelkät eväät eivät kuitenkaan takaa onnistunutta retkeä. Tässä viisi vinkkiä, jotka auttavat varmistamaan, että retkestä tulee hieno kokemus:

  • Onko “spork” sinulle tuttu? Siinä on lusikka, haarukka ja veitsi yhdessä ruokailuvälineessä. Sopii täydellisesti retkeilyyn ja yhden pannun pastan syömiseen.
  • Pienet istuinaluset. Pienet suorakaiteen muotoiset istuinaluset mahtuvat hyvin reppuun. Kun ne ovat aina repussa, kuiva ja lämmin istuinpaikka on taattu.
  • Ruoka- ja juoma-astiat. Retkelle kannattaa pakata mahdollisimman kevyesti. Kuksa toimii yhtä hyvin lautasena ja mukina.
  • Hyvä reppu. Pieni, kompakti reppu, jossa on tukevat rinta- ja vyötäröremmit, saa askeleen tuntumaan kevyeltä. Älä unohda sadesuojaa tarvittaessa.
  • Yksityiskohta, joka unohtuu helposti kotoa lähtiessä, etenkin talvella. Aurinko ja lumi ovat ihania, mutta niiden yhdistelmä häikäisee helposti.

 

Teksti: Lars Wirtén 

Valokuvat: Caroline Tengen

 

Resepti

One pot -pasta tomaatilla ja valkosipulilla

4 hengelle

300 grammaa spagettia

1 keltasipuli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

4 dl tomaattimurskaa

8 dl vettä

2 rkl Touch of Taste -kasvisfondia

Suolaa, mustapippuria ja tuoreita yrttejä

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota miedolla lämmöllä oliiviöljyssä.
  2. Sekoita joukkoon tomaattimurska, fondi ja vesi.
  3. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää joukkoon spagetti. Kypsennä kannen alla 8-10 minuuttia, kunnes pastan kypsyysaste on al dente.
  4. Mausta suolalla, pippurilla, fondilla ja hienonnetuilla tuoreilla yrteillä. Tarjoile heti.

Kermainen one pot -currykanapasta

4 hengelle

400 grammaa broileria noin sentin kuutioina

300 grammaa kierrepastaa

1 keltasipuli

2 valkosipulinkynttä

2 rkl oliiviöljyä

2 pussia Blå Band -currykastiketta

7 dl vettä

Suolaa, mustapippuria ja tuoreita yrttejä

  1. Hienonna sipuli ja valkosipuli.
  2. Paista miedolla lämmöllä oliiviöljyssä yhdessä broilerin kanssa.
  3. Lisää vesi, anna kiehahtaa ja sekoita joukkoon currykastike ja kierrepastat. Kypsennä kannen alla 10-12 minuuttia, kunnes pastan kypsyysaste on al dente. Sekoita pataa säännöllisesti, jotta se ei pala pohjaan.
  4. Mausta suolalla, pippurilla ja hienonnetuilla tuoreilla yrteillä. Tarjoile heti.

 

Älä jää paitsi Tegnérin keittiössä-, Tegnérin kastikkeet- ja Tegnérin keitot ‑julkaisuista. Tilaa blogi!

 

Anders Tegnér

Anders on työskennellyt kokkina yli 30 vuotta. Hänen kokemuksensa ulottuu tasokkaista ravintoloista suurkeittiöihin ja elintarviketeollisuuden koekeittiöihin. Andersin lähtökohta on valmistaa ruokaa alusta alkaen tuoreista raaka-aineista, mutta hän ymmärtää myös, että hyvään arkiruokaan tarvitaan joskus myös oikoteitä. Siksi hän haluaa jakaa tarinoita ruoanlaitosta ja vinkkejä hyvistä kastikkeista Blå Bandin blogissa.