Espanjalainen gazpacho lämpimiin kesäpäiviin

Kylmät keitot sopivat mainiosti välipalaksi tai kevyeksi lounaaksi lämpiminä päivinä. Pohjoismaissa marjakeitot, kuten mustikka- ja mansikkakeitto ovat suosittuja klassikoita. Espanjalaiset rakastavat virkistävää gazpachoaan, kylmää tomaattikeittoa josta on olemassa useita eri muunnelmia. Yksinkertaisempi salmorejo on oma suosikkini.

Espanjalaisen kylmän tomaattikeiton eli gazpachon juuret ovat maan eteläisimmässä osassa Andalusiassa. Keitosta on olemassa useita erilaisia reseptejä ja muunnelmia, mutta pohja koostuu useimmiten tuoreesta tomaatista, kurkusta, valkosipulista ja oliiviöljystä. Pohjaan voit lisätä melkein mitä tahansa haluat omien mieltymystesi perusteella. Usein käytetään paprikaa, mutta keitosta on olemassa myös muunnelmia, joissa käytetään esimerkiksi kinkkua. Itse pidän eniten kokonaan kasvispohjaisesta keitosta, jonka päällä on leipäkuutioita.

Jotkut käyttävät leipää osana keittoa, mutta silloin kyseessä on pikemmin toinen espanjalainen kylmä keitto, joka on mielestäni vieläkin herkullisempi: salmorejo. Sen pohja koostuu kostutetusta leivästä, tuoreista tomaateista, valkosipulista, sherryviinietikasta ja oliiviöljystä ja se tarjoillaan pieniksi paloiksi pilkotun kananmunan kanssa. Kuin gazpacho, mutta hieman yksinkertaisempi.

Ole varovainen valkosipulin kanssa

Jos sinulla on erittäin hyvää oliiviöljyä, voit antaa sille suuren roolin sekä salmorejossa että gazpachossa. Mutta koska gazpacho sisältää yleensä enemmän ainesosia, oliiviöljyn maku tulee paremmin esiin salmorejossa.

Vaikka rakastan valkosipulia, mielestäni sitä tulee käyttää varovaisesti gazpachossa, koska sitä käytetään keitossa raakana. Mausta tulee helposti liian hallitseva ja jos raakaa valkosipulia on liikaa, voit saada vatsanpuruja.

Kukkakaaliriisi antaa pohjoismaista vivahdetta

Yksi vinkki on lisätä paistettua tai raakaa kukkakaaliriisiä eli raastettua kukkakaalia oliiviöljyyn ja sekoittaa se gazpachon joukkoon. Kukkakaali tekee keitosta täyteläisemmän ja ruokaisamman ja antaa sille pohjoismaisen vivahteen.

Tarjoile keitto kulhossa ja lisää päälle leipäkuutioita ja yrttejä. Tai mikset tarjoilisi sitä juhlavasti drinkin tavoin? Kaada gazpacho lasiin ja tarjoile se varsisellerin kera à la Bloody Mary. Juhlat voivat alkaa!

Resepti: Gazpacho

4 hengelle

4 kypsää luumutomaattia pieninä paloina

1 purkki tomaattimurskaa

1 rkl Bong Touch of Taste -kasvisfondia

1 rkl punaviinietikkaa

2 rkl oliiviöljyä

1 punainen paprika hienonnettuna

10 cm kurkkua pieninä paloina

1 pieni salottisipuli

Puolikas valkosipulinkynsi hienonnettuna

2 dl jääkuutioita

1-3 tl sambal oelekia

Leipäkuutioita

Tuoreita yrttejä tai varsiselleriä

  1. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi, mutta ei kuitenkaan liian sileäksi.
  2. Mausta tarvittaessa vielä suolalla, mustapippurilla ja fondilla.
  3. Kaada keitto kylmiin tarjoilukulhoihin jääkuutioiden kera ja laita päälle leipäkuutioita, oliiviöljyä ja yrttejä tai kaada laseihin, joissa jokaisessa on jääkuutioita ja varsiselleri.

Salmorejo

4 hengelle

800 g kypsiä tomaatteja

350 g leipää

1 rkl Touch of Taste -luomukasvisfondia

3 dl vettä

1 valkosipulinkynsi

4-6 rkl sherryviinietikkaa

1 dl hyvää oliiviöljyä

2 pieniksi paloiksi pilkottua kovaksi keitettyä kananmunaa

Hienonnettua lehtipersiljaa

  1. Leikkaa tomaatin kuoreen viilto kannan yli. Upota tomaatit kiehuvaan veteen muutamaksi sekunniksi, kunnes kuori alkaa irrota. Lisää tomaatit jääkylmään veteen.
  2. Leikkaa leivän reuna ja leikkaa se kuutioiksi. Jätä se fondilla maustettuun veteen kymmeneksi minuutiksi, kunnes se on turvonnut.
  3. Kuori tomaatit.
  4. Laita tomaatit tehosekoittimeen yhdessä valkosipulin, leivän (mukaan lukien neste), etikan ja öljyn kanssa. Sekoita keitto täysin tasaiseksi. Sekoita tarvittaessa useissa erissä.
  5. Mausta keitto suolalla, pippurilla ja etikalla.
  6. Kaada keitto kulhoihin ja laita päälle pieniksi paloiksi leikattua kananmunaa, persiljaa ja hieman ylimääräistä oliiviöljyä.

Teksti: Lars Wirtén

Valokuvat: Caroline Tengen

Varmista, että saat viestit Tegnérin resepteistä. Tilaa blogi!

Anders Tegnér

Anders on työskennellyt kokkina yli 30 vuotta. Hänen kokemuksensa ulottuu tasokkaista ravintoloista suurkeittiöihin ja elintarviketeollisuuden koekeittiöihin. Andersin lähtökohta on valmistaa ruokaa alusta alkaen tuoreista raaka-aineista, mutta hän ymmärtää myös, että hyvään arkiruokaan tarvitaan joskus myös oikoteitä. Siksi hän haluaa jakaa tarinoita ruoanlaitosta ja vinkkejä hyvistä kastikkeista Blå Bandin blogissa.